Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Hitta oss

   Stora Skuggans väg 9A Mossutställningars kontor och samlingslokal ligger på Stora Skuggans väg 9A, mitt i nationalstadsparken Norra Djurgården.

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden

   Foto: Sara Söderberg Ett konstprogram om stadsutveckling utifrån begreppet hållbarhet. Det omfattande programmet utspelar sig 2019-2021 och utgör ett av Sveriges största oberoende konstprogram. Foto: Sara Söderberg

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen, bio och prova-på-hörna. Medverkar gör bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarls gatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans i SVT Dramas forna lokaler

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden

Foto: Sara SöderbergSara Söderberg

I projektet Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden bjuder Mossutställningar in konstnärer att tillsammans med allmänheten, sakkunniga och beslutsfattare inom stadsplanering, ta fram visioner för en hållbar stad. Första akten av Konstnärliga avsmyckningar är tillägnat det klassiska elementet jord, den kulminerar i ett tvådagarsprogram 18-19 maj 2019. Programmet i sin helhet utgör ett av Sveriges största oberoende konstprojekt och pågår fram till 2020.

Utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden är internationellt prisbelönt för innovation inom ekologiskt hållbar stadsutveckling. Men hur påverkas kriterierna för ekologisk hållbarhet av ekonomiska intressen och kan utvecklingen anses hållbar även ur ett kulturellt och socioekonomiskt perspektiv?
Med konstprogrammet Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden vill Mossutställningar bidra med ett holistiskt perspektiv på stadsplanering.
Programmet utgör en undersökning av de faktorer som påverkar hur stadsplanering görs och tillämpas: vem som får bygga staden och vem kan bo där? Ambitionen är att föreslå en expanderad syn på hållbarhet där även personliga, kulturella och socioekonomiska aspekter inkluderas, samt människans syn på rättigheten till nyttjande av jordens resurser.

Titeln “Konstnärliga avsmyckningar…” är en kommentar till konstnärens roll i byggprojekt, där “enprocentsregeln” föreskriver att en andel av produktionskostnaden av offentliga byggnader ska gå till uppförande av konst. När enprocentsregeln infördes kallades uppdragen “konstnärliga utsmyckningar” och reformen förknippades senare med folkhemsidén och ett syfte att främja en demokratisk tillgång till konst. I detta program föreslås att konstnären kan ha en kritisk och visionerande roll att tillgodose frågor om etik och estetik i stadsutvecklingsprocesser.

Det omfattande programmet presenteras under 2019-2020 och är indelat i fem akter efter de fem elementen. Varje akt innehåller ett nytt platsspecifikt offentligt konstverk, visionära workshops för allmänheten och inbjudna experter, en tidning samt en marknad med forum för debatter.

Akt 1: Jord utspelas 18-19 maj

Lördag 18 maj
Power walks
Stadsvandringsmaraton med gäster
Kl 10.00–15.00, Norra Djurgårdsstaden

Invigning av 'Köttet av en kvinnlig gud'
Offentlig utsmyckning av Sara Söderberg
Kl 15.00–16.00, Norra Djurgårdsstaden


Söndag 19 maj
Jordmarknaden
— En diskussionsfestival med utställare, filmer och debatter om människans relation till jorden
Kl 12.00–17.00, Strömparterren

Första akten av Konstnärliga avsmyckningar är tillägnat det klassiska elementet jord. Jordakten kulminerar i ett tvådagarsprogram. Startskottet är ett stadsvandringsmaraton som undersöker Norra Djurgårdsstadens förhållande till jord med hjälp av lokala experter och utsocknes konstnärer. Dagen avslutas med invigning av Sara Söderbergs verk Köttet av en kvinnlig gud. Verket är gjort av handslaget tegel av lokalt uppgrävd lera, återbruk av tegel från rivningar i Stockholms stad och ett samarbete med Haga Tegelbruk samlas i ett verk som diskuterar material som resurs, avfall och poesi.
Dagen efter tar vi med oss våra fynd och våra funderingar tillJordmarknaden, vår diskussionsfestival på Strömparterren. Här presenterar trettio inbjudna bordshållare sin praktik och sina idéer, scenen bjuder på samtal och på Medeltidsmuseet visas filmer.


Akt 2 - 5 invigs under perioden 2019 - 2021. Följande konstnärer är bekräftade för medverkan: Loulou Cherinet (eld), Newton Harrison (vatten), Holly Keasey (eter).

Curatorer: Stella d’Ailly och Holly Keasey
Tidningsredaktion: Maja Hammarén, Elof Hellström, Helen Runting och Kim West
Grafisk form: Benedetta Crippa
Foto: Sara Söderberg

Projektet genomförs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Konstnärsnämnden, Östermalms stadsdelsförvaltning, Stadsmuseet och Medeltidsmuseet.