Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Hitta oss

   Stora Skuggans väg 9A Mossutställningars kontor och samlingslokal ligger på Stora Skuggans väg 9A, mitt i nationalstadsparken Norra Djurgården.

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Sigrid Holmwood - peasant painter & Power walker (guide) Ett reflektivt och visionärt konstprogram om hållbar stadsutveckling. Det omfattande programmet utspelar sig 2019-2021 och utgör ett av Sveriges största oberoende konstprogram. Foto: Sara Söderberg

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

Jordmarknaden på Strömparterren 19 maj 2019Jordmarknaden på Strömparterren, foto: Jean-Baptiste Beranger

FOR ENGLISH PLEASE READ BELOW

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden är ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter.

I projektet Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden bjuder Mossutställningar in konstnärer att tillsammans med allmänheten, sakkunniga och beslutsfattare inom stadsplanering, ta fram visioner för en hållbar stad. Våren 2019 ställdes det första av fyra nya offentliga konstverk ut i programmet som utgör ett av Sveriges största oberoende konstprojekt och pågår fram till 2020.

Utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden är internationellt prisbelönt för innovation inom ekologiskt hållbar stadsutveckling. Men hur påverkas kriterierna för ekologisk hållbarhet av ekonomiska intressen och kan utvecklingen anses hållbar även ur ett kulturellt och socioekonomiskt perspektiv? Med konstprogrammet Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden vill Mossutställningar bidra med ett holistiskt perspektiv på stadsplanering.

Programmet utgör en undersökning av de faktorer som påverkar hur stadsplanering görs och tillämpas: vem som får bygga staden och vem kan och får bo där? Ambitionen är att föreslå en expanderad syn på hållbarhet där även personliga, kulturella och socioekonomiska aspekter inkluderas, samt människans syn på rättigheten till nyttjande av jordens resurser.

Mats Bigert på JordmarknadenMats Bigert på Jordmarknaden, foto: Jean-Baptiste Beranger

Titeln “Konstnärliga avsmyckningar…” är en kommentar till konstnärens roll i byggprojekt, där “enprocentsregeln” föreskriver att en andel av produktionskostnaden av offentliga byggnader ska gå till uppförande av konst. När enprocentsregeln infördes kallades uppdragen “konstnärliga utsmyckningar” och reformen förknippades senare med folkhemsidén och ett syfte att främja en demokratisk tillgång till konst.

Det omfattande programmet presenteras under 2019-20 och är indelat i fem akter efter de fem elementen. Varje akt innehåller ett nytt platsspecifikt offentligt konstverk, visionära workshops för allmänheten och inbjudna experter, en tidning samt en marknad med forum för debatter.

AKT 1: JORD, 18-19 maj 2019

Foto: Sara SöderbergLokal lera, foto: Sara Söderberg

Under två dagar tänkte vi tillsammans på vår relationskris till jorden, den behöver inte oss men vi behöver den. Helgen inleddes med ett grävande maraton om en av världens största hållbara stadsdelar - Norra Djurgårdsstaden. På vilket sätt är den hållbar och vad säger den om oss och vår tid? Detta stadsvandringsmaraton gick under namnet Power walks och den leddes av sex gäster med djup kunskap om områdets tillblivelse och dess omvärldsberoenden. Detta maraton avslutades vid invigningen av Sara Söderbergs verk vid Husarviken. ”Köttet av en kvinnlig gud” tittar på materialanvändningen i bygget av Norra Djurgårdsstaden och ställer frågor kring vem som får gestalta staden. På söndagen 19 maj avslutade vi med Jordmarknaden - en diskussionsfestival på Strömparterren med tjugofem bordshållare, tre filmer och en scen för samtal.

Powerwalkmaraton med GåafstandPowerwalkmaraton med Gåafstand, foto: Holly Keasey

Filmdokumentation från Akt 1: Power walks och Jordmarknaden.Fullständigt program för Jordakten.
Dagens Nyheter skriver om Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden
Stockholm Direkt skriver om Sara Söderberg

Stockholmstidningen

Stockholmstidningen är en gratistidning om stadsomvandling som ges ut i samband med Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden. Det första numret av Stockholmstidningen handlar om Konstnärernas roll i stadsutvecklingen, och släpptes 13 november i Stochkolms kollektivtrafik och på en rad platser runt om i staden.

Läs mer om Stockholmstidningens första nummer här.

Akt 2 - 5 genomförs under perioden 2019 - 2021. Följande konstnärer är bekräftade för medverkan: Loulou Cherinet (eld), Newton Harrison (vatten), Holly Keasey (eter).

Curatorer: Stella d’Ailly och Holly Keasey
Tidningsredaktion: Maja Hammarén, Elof Hellström och Helen Runting
Grafisk form: Benedetta Crippa


Projektet genomförs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Konstnärsnämnden, Östermalms stadsdelsförvaltning, Stadsmuseet, Nordisk kulturfond och Medeltidsmuseet.


 • Sara Söderberg
 • Öppen tegelverkstad vid Husarviken 6 april 2019
 • Stockholm stad - modell av Norra Djurgården
 • Jordmarknaden
 • Vincent Prats & Carlos Ruiz-Alejos
 • Power walk 18 maj 2019
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Ruben Steinum från UKS presenterar Kunstnersbolig på Jordmarknaden, Strömparterren 19 maj 2019
 • Katja Pettersson
 • Malin Lobell
 • NKF
 • Mops på Jordmarknaden
 • Mops på Jordmarknaden
 • Mats Bigert på Jordmarknaden
 • Jordmarknaden på Strömparterren 19 maj 2019
 • Malin Arnell och Mario Fjell
 • Jordmarkanden
 • Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Arkitekturrevisionen
 • Arkitekturrevisionen på Jordmarknaden
 • Under Tallarna på Jordmarknaden
 • Linus Erson på Jordmarknaden
 • Klimataktion på Jordmarknaden
 • Sigris Holmwood på Jordmarknaden
 • Anja & Tomas Örn & Carina Fannysdotter på Jordmarknaden
 • Sigrid Holmwood på Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Kultivator & Nathalie Thuresson på Jordmarknaden
 • Jordmarknaden
 • Powerwalkmaraton 18 maj 2019
 • Powerwalkmaraton med Lisa Langseth
 • Sara Söderberg
 • Barn vilar på Sara Söderberg
 • Barn klättrar på Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Sara Söderberg
 • Power walkmaraton med Henrik Waldenström i Nationalstadsparken
 • Power walkmaraton med Henrik Waldenström i Nationalstadsparken
 • Invigning av
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Henrik Waldenström
 • Powerwalkmaraton med Lisa Langseth
 • Powerwalkmaraton med Lisa Langseth
 • Powerwalkmaraton med Gåafstand
 • Powerwalkmaraton med Oloph Frotzén
 • Powerwalkmaraton med Henrik Waldenström
 • Invigningssamtal med Sara Söderberg och Björn Johansson om tegel, gestaltning och cirkulär arkitektur
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Sigrid Holmwood
 • Powerwalkmaraton med Henrik Waldenström
 • Powerwalkmaraton med Gåafstand
 • Powerwalkmaraton med Gåafstand
 • Powerwalkmaraton med Gåafstand

************* ENGLISH **************

Artistic Undressings of The Royal Seaport is an art program on sustainable urban development in five acts.

For Artistic Undressings of the Royal Seaport, Mossutställningar invites artists to collaborate with the general public, scientists, experts and decision makers in city planning to create visions for a sustainable city. This Spring sees the inauguration of the first of five public art commissions - all part of an extensive artistic programme that is one of Sweden’s biggest independent art projects during 2019-2020.

The construction of the Stockholm city area of The Royal Seaport (swe. “Norra Djurgårdsstaden”) is renowned internationally for innovation in environmentally sustainable city development. Yet, how are the criteria for sustainability influenced by financial interests? Is this development sustainable from a cultural and a socio-economic perspective? With Artistic Undressings of the Royal Seaport, Mossutställningar will contribute a holistic perspective on city planning.

The programme constitutes an investigation into the factors that affect how urban planning is conducted and applied: who builds the city and who is it built for? The programme’s ambition is to suggest an expanded view on the concept of sustainability, where personal, cultural and socioeconomic aspects are taken into account, whilst also investigating humanity’s entitlement to utilise Earth’s resources.

The title “Artistic Undressings...” refers to the Swedish policy that developers should allocate 1% of the construction budget of public buildings to fund art commissions. The initial purpose of the reform was to democratise access to art and ensure art was available to the general public. Artistic Undressings of the Royal Seaport suggests the artist can be offered a role beyond producing art as decoration, but rather to produce art that is visionary and/or offers advice for alternative ethics and approaches in construction and city development.

The extensive programme is presented during 2019 - 2020 and consists of five acts, one for each of the classical elements. Each act entails a site-responsive public art commission; a newspaper; and an outdoor market for trading ideas for sustainable futures.

ACT 1: EARTH, May 18th-19th 2019
For two days we thought together on our relationship to the earth - it does not need us but we need it. The weekend began with a marathon of walks digging into one of the world's largest sustainable neighborhoods - Norra Djurgårdsstaden (The Royal Seaport). In what way is it sustainable and what does it say about us and our time? This marathon of walks is known as Power walks. It was led by six guests with a deep knowledge of the area's evolution and its dependencies. The marathon ended at the inauguration of Sara Söderberg's work at Husarviken. "Köttet av en kvinnlig gud” (“The Flesh of a female god") looks at the use of materials in the building of The Royal Seaport and asks questions about who gets to form the city. On Sunday May 19, we concluded with the Earth Market - a discussion festival at Strömparterren with over twenty table holders, three films and a stage for panel discussions.

Act 2 - 5 will happen during 2019 - 2021. The following artists have been confirmed for participation: Loulou Cherinet (fire), Newton Harrison (water), Holly Keasey (ether).
Curators: Stella d’Ailly and Holly Keasey
Newspaper editors: Maja Hammarén, Elof Hellström and Helen Runting.
Newspaper design: Louise Nassiri
Graphic design: Benedetta Crippa

The project Artistic Undressings of the Royal Seaport is carried out with the support of The Postcode Lottery Foundation, Statens konstråd, Stockholm City, ARQ, The Swedish Arts Council, Östermalms District Administration, The City Museum, The Nordic Culture Fund and The Medieval Museum.