Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Hitta oss

   Stora Skuggans väg 9A Mossutställningars kontor och samlingslokal ligger på Stora Skuggans väg 9A, mitt i nationalstadsparken Norra Djurgården.

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Den första akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet jord. Jordmarknaden, Power Walks, Köttet av en kvinnlig gud.

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

ENGLISH VERSION BELOW

Scenen vi steg upp på var Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett drama om hållbar stadsutveckling i fem akter, som samtidigt är ett av Sveriges största oberoende konstprojekt 2019-2020.

Varför sätter vi upp det här konstprojektet? Vad var handlingen i den första akten? Varför räcker inte dagens föreställningar om hållbarhet i stadsomvandlingsprojekt till? Det kan du läsa om här.

Samtal på Eldmarknaden. Foto: Jana Eriksson

AKT II: ELD

18-19 januari 2020

Power WalksEldmarknadenWild BeyondStockholmstidningen #2

PDF-program för Eldakten

Recension i Tidskriften Arkitektur (www.arkitektur.se)

Anmälan i Arbetaren

I två dagar satte vi samtidens pyrande frågor i rampljuset – den brinnande samhällsilskan som växer sig allt större, vårt fossilbränsleknarkande, våra dominanta maktstrukturer och inte minst, varför vi behöver ett hopp som kan vägleda oss.

Akten inleddes i Norra Djurgårdsstaden. Publiken guidades genom ett stadsvandringsmaraton, Power Walks, som satte strålkastaren på en av världens största och högst profilerade stadsutvecklingsområden som fått internationella hållbarhetsbetygelser. Rutten gick med inbjudna vandrares kunskapers hjälp, genom tjugoåriga byggnader som nu ska rivas i Värtahamnen, via en sightseeingtur av Stockholm Exergis senaste innovation för att hålla ett energihungrande samhälle igång, innan vi fann lugnet i den brummande tystnaden hos en övergiven atomenergianläggning djupt under Stockholms yta.

På den andra dagen gick ridån upp över Strömparterren, där vredgade eldar brinner i slottet och riksdagens skuggor. Eldmarknaden – en marknad som kämpar för att tända på förändringen. I det här upplysta landskapet där dans och debatt möter lager av röster finns Wild Beyond, som vevas genom oändligt avbildade slagfält. En visuell kör med konstnären Loulou Cherinet som dirigent, som håller uppe noterna över hur kroppen och språket i ständig kamp påverkar varandra.

En del av Ulla Hvejsels vandring på Power Walks.En del av Ulla Hvejsels vandring på Power Walks. Foto: Jana Eriksson

Scen I: Power Walks

Lördagen 18 Januari, 11–17:30
Facebook
PDF-program för Eldakten

Tillsammans och till fots kastade vi loss på ett stadsvandsringsmaraton i det nya stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden, tillsammans med en rad guider med djup kunskap om områdets tillblivelse och dess omvärldsberoenden. Det område som håller på att utvecklas i Norra Djurgårdsstaden har länge präglats av makt, kraft och energi, vare sig det gäller gas, kolkraft, biobränslen, elslukande serverhallar eller den globala aktiemarknadens skiftningar, och vi utforskade tillsammans dess förutsättningar och framtid. Till slut, djupt under marken, lyssnade vi på hur elledningarnas inbyggda frekvenser, nätbrummet, mångfaldigas med orgelns hjälp för att göra de tysta underliggande strukturerna som genomsyrar dagens samhälle hörbara.

Ulla Hvejsel, konstnär
Om pengar, hårt arbete, idéer som går upp i rök och att bli lämnad med rumpan bar.

Sofia Larsson, landskapsarkitekt
Drivkrafterna bakom Stockholms osynliga rivningsvåg och lärdomar från 1970-talets saneringsreaktioner.

Marcus Finbom, trafikplanerare
Om hur områdets gaturum kan sättas i sitt sociala sammanhang. Vems behov är gatorna anpassade till?

Erik Dahlén, Stockholm Exergi
Forskningsledaren guidade oss runt Värtaverkets nya testanläggning för koldioxidlagring.

Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI
Varför förändras klimatet och hur kan vi veta det?

Øystein Wyller Odden, Konstnär
"Mains Hum", en laddad orgelkonsert med utgångspunkt i elektricitetens inneboende musik.

Samtal om energiomställning
Publiken mötte forskare, politiker, solcellstillverkare och historiker i samtal om en av samtidens tyngsta utmaningar.

Konstnären Loulou Cherinet presenterar verket Wild Beyond på Eldmarknaden.Konstnären Loulou Cherinet presenterar verket Wild Beyond på Eldmarknaden. Foto: Jana Eriksson

Scen II: Wild Beyond

Söndagen 19 Januari, 12–18, Strömparterren
PDF-program för Eldakten

I rapporten ”Urbana Ekosystemtjänster: Låt naturen göra jobbet”, en förstudie i planerandet av Norra Djurgårdsstaden, finns en illustration av en bakgård som satte avtryck hos konstnären Loulou Cherinet. På bilden ser vi arbetsvilliga träd, gräs och vattenytor i stadens tjänst som kompetensutvecklats för maximal attraktion, temperaturreglering, luftrening, bullerdämpning, rekreation, UV-strålningsskydd och stressreducering.

För Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld har konstnären arbetat med ett 36 meter långt rörligt panorama med utgångspunkt i den exploaterande metafor stadsbyggnadsstrategin Låt naturen göra jobbet utgör. Målningen anknyter till 1800-talets turnerande panoraman över slagfält och koloniala pilgrimsresor, en bildtradition som fram till filmens ankomst tog alltmer av betraktarens synfält i anspråk i syfte att fullständigt underkasta de betalande besökarna målningens illusion.

Fullt av folk på Eldmarknaden.Fullt av folk på Eldmarknaden. Foto: Jana Eriksson

Scen III: Eldmarknaden

Söndagen 19 Januari, 12–18, Strömparterren
Facebook
PDF-program för Eldakten

Sedan urminnes tider har människan samlats kring lägerelden för att samtala, utbyta erfarenheter och dansa. På vår Eldmarknad möttes vi kring 20 brinnande eldar på Strömparterren, och kring dem pågick stora samtal om livsavgörande ämnen kring klimat, kultur och hållbarhet. Mitt emellan riksdagen och slottet, precis mitt i Stockholms maktcentrum, samlades forskare, urfolksaktivister, dansare, konstnärer och arkitekter och grep tag i frågorna i dialog med varandra, med besökare och med sina praktiker i släptåg.

Läs mer om alla utställare på Eldmarknaden och se kartan över utställarna
Läs mer om de fasta programpunkterna under dagen

Rollista: Mäklaren

Från 14 Januari, runt om i Stockholm
Facebook
PDF-program för Eldakten

Stockholmstidningen är en gratistidning om stadsomvandling som ges ut i samband med Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

Läs mer om Stockholmstidningens andra nummer här.

Tillgänglighet: Eldmarknaden och Wild Beyond har full rullstolstillgänglighet. Under Power Walks är vissa sträckor fullt tillgängliga. Kontakta oss för mer information. Konserten i reaktorhallen är tillgänglig för rullstol.


Grafisk design för Eldakten av Studio Benedetta Crippa. Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden görs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Konstnärsnämnden, Stadsmuseet, Nordisk kulturfond och Medeltidsmuseet.

––––––––––––––––––

ENGLISH

The stage set before us is Artistic Undressings of the Royal Seaport, a drama about sustainable urban development in five acts, which is also one of the Sweden’s biggest independent art projects in 2019-2020.

Why is this art project being put on now? What was the plot of the first act? Why is today’s understanding of sustainability in urban redevelopments insufficient? You can read about that here.

Foto: Jana Eriksson

AKT II: FIRE

18-19 January 2020

For two days, the smouldering questions of contemporary society were centre stage – the fire of growing social anger, of our addiction to burning fossil fuels, of our dominating power-structures and most predominately, of our need for a guiding hope.

The Act opened in The Royal Seaport. The audience is guided along a marathon of walks, Power Walks, shining a light on one of the world's largest and most globally profiled urban developments to be stamped as 'sustainble'. The route pursues the deep knowledge of invited walkers, transversing buildings destined for demolition in Vartahamnen, to a sight-seeing tour from Exergi of their latest attempt at maintaining an energy hungry society, before coming to rest in the humming silence of an abandoned nuclear facility below the surface of Stockholm.

For the second day, the curtains lifted over Strömparterran to behold enraged fires in the shadows of the Palace and Parliament. The Fire Market – a market that toils to ignite transformations. Within this lit landscape of dance, debate and layered voices, Wild Beyond cranks its way through endlessly depicted battlefields. A visual chorus conducted by the artist, Loulou Cherinet, holding the notes of constant struggles between the body and language.

Graphic Design by Studio Benedetta Crippa. Artistic Undressings of the Royal Seaport is made possible through the support of Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Konstnärsnämnden, Stadsmuseet, Nordisk kulturfond and Medeltidsmuseet.