Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Hitta oss

   Stora Skuggans väg 9A Mossutställningars kontor och samlingslokal ligger på Stora Skuggans väg 9A, mitt i nationalstadsparken Norra Djurgården.

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Sigrid Holmwood - peasant painter & Power walker (guide) Ett reflektivt och visionärt konstprogram om hållbar stadsutveckling. Det omfattande programmet utspelar sig 2019-2021 och utgör ett av Sveriges största oberoende konstprogram. Foto: Sara Söderberg

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

AKT III: VATTEN

14-16 Augusti 2020

En stad som kallas HelenPower WalksHigh Water LineWater Makes Us WetVattenmarknaden

Sedan Eldaktens lågor långsamt gått över i en beslutsam glöd har många saker hänt. Världen har ställts inför en omvälvande sjukdom som skakat om oss alla såväl som makthavare och samhällsstrukturer, en källa till död, ångest och oro som också manat till eftertanke om var vi står och hur vi ska driva våra liv vidare. När ridån åter går upp för en ny akt är det med insikten om att människan står i en ström som är omöjlig att tämja. Kan vi samarbeta med vårt livgivande vatten eller drunknar vi i vår egen hybris? Under sensommaren är det dags för den omvälvande våg som utgör vår nästa akt.

Power Walks, vårt stadsvandringsmaraton, är tillbaka på fredagen den 14 augusti och tar oss djupare än någonsin ner i Norra Djurgårdsstaden och dess vattenlandskap. Vi tar oss ett dopp i simningens koloniala historia, lär oss om avloppsystem och hamnberättelser, och frågar oss varför vi alltid vill vara vid vattnet men sällan doppar oss i det.

På lördagen den 15 augusti tar vandringen en helt ny linje, bokstavligt talat, när vi efter konstnären Eve Moshers instruktioner tillsammans följer och målar upp det som kommer utgöra strandlinjen i ett Stockholm där klimatförändringarna radikalt har förändrat vattennivån, i det globala projektet High Water Line. Vi avslutar den kvällen med att sjunka ner i den queera ekosexualitetens utmanande strömningar, i en mycket speciell utomhusvisning av filmen Water Makes Us Wet, med performanceverk och kortfilmer, i samarbete med SAQMI och Stockholms Kvinnohistoriska.

På Strömparterren den 16 augusti flödar Vattenmarknaden fram. I fontänens vatten träffas konstnärer, simmare, forskare, författare och fiskare och diskuterar vatten som liv, kraft, tro och material i ett konstnärligt medborgarmöte med publiken.

Installationen av En stad som kallas Helen i Gärdesgången.Installationen av En stad som kallas Helen i Gärdesgången.

Scen 1: En stad som kallas Helen

I Gärdesgången vid Tunnelbanestation Gärdet står ett nytt verk, ett frustrerat brev och en banbrytande plan. Ekokonstpionjären Newton Harrison säger nej till symboliska och ytliga hållbarhetsprojekt och presenterar något så omvälvande som en helt annan slag stad: En stad där människa och natur samarbetar som gelikar, som är hållbart på djupet, där allting både kommer från och återgår i livets väv.

En stad som kallas Helen – eller Helenestad – har fått sitt namn efter Helen Mayer Harrison (1927-2018), som i över 40 år var Newton Harrisons konstnärliga partner och fru. De båda var drivande i att skapa konströrelsen Ekologisk konst i början av 70-talet, och har hela tiden använt miljöforskningsrön och kunskap om vilket hot människan utgör mot naturen för att försöka hitta alternativa sätt att leva innan det är för sent. Tillsammans med en rad framstående naturvetenskapliga forskare driver Newton Harrison idag forskningscentrumet Center for the Study of the Force Majeure vid University of California Santa Cruz, där konstnärliga och vetenskapliga visioner vävs samman för att försöka motverka den artutrotning, resursutarmning och klimatkris jorden står inför.

En stad som kallas Helen är utformad i sorgen efter Helen och i kärleken som Newton känner för sin livspartner, och bygger på de idéer och värderingar som hon levde för och arbetade med i sitt konstnärskap. Med En stad som kallas Helen kan minnet av Helen leva vidare i form av en stad som existerar i fullständig harmoni med livsväven och pekar mot en framtid människan måste leva i för att inte gå under.

Elin T Sørensen forskar bland annat om tidvattenzoner, och är en av guiderna till årets Power Walk.Elin T Sørensen forskar bland annat om tidvattenzoner, och är en av guiderna till årets Power Walk.

Scen 2: Power Walks

Fredagen 14 augusti, 9.00 - 19.00

Med kunniga lotsar till hjälp kastar vi loss i ett stadsvandringmaraton med en blick riktad ner i Norra Djurgårdsstadens alla vatten och hur de oundvikligen flyter ihop med stadsdelens historia, utveckling och framtid. Under dagen kommer vi simmandes, i båt och till fots få röra oss från havsbotten till avloppsystemet och alla som dagligen berörs av dem.

Historikern Axel Andersson och simläraren Vinicius Santiago tar med oss på en historisk simning i kolonialismens spår. Vi fortsätter i båt längre ut i Lilla Värtan för att beskåda vattenmiljön och fundera på hur man stadsplanerar för vattenlivet och dess varelser tillsammans med konstnären och landskapsarkitekten Elin Tanding Sørensen. Vid lunch samtalar vi om projektet MACRO som forskar och testar cirkulära avfallssystem tillsammans med dess projektledare Maria Lennartsson. En improviserad resa genom vatten och avlopp med konstnärerna Åse Løvgren och Kristin Tårnesvik för oss fram till Lidingöbron, där konstnären Sara Söderberg berättar om hur gamla fossil har malts sönder för att göra cement till byggnader som en gång kommer bli framtidens teknofossil. Vi träffar dagens och historiens hamnarbetare i Frihamnen med Kurt Lilja som föddes och arbetade i Frihamnen för att sen ta en fika med fackföreningsledaren Björn Borg, och vi diskuterar Sveriges export av hållbarhetsstrategier (och import av bananer) med konstnären Holly Keasey. Till sist väntar middag och nautisk körsång med Gränslösa Röster i hamnen.

Det fullständiga programmet presenteras på hemsidan i juli.

En bild från det första High Water Line i New York.En bild från det första High Water Line i New York. Foto: Eve Mosher CC-BY-NC 3.0

Scen 3: High Water Line

Lördagen 15 augusti 11.00–18.00

Stockholm har – som många av världens storstäder – växt fram vid gynnsamma vatten. Men innebär människans påverkan på klimatet att vi missgynnar vattnet i vår tur, och i slutändan kanske även skjuter oss själva i sank? Under lördagen hålls ett stafettmaraton där vi tillsammans målar upp den nya kustlinjen som Norra Djurgårdsstaden skulle få om forskarna får rätt, och klimatförändringarna höjer havsnivån. Linjen målas av olika invånare som har en speciell relation till den plats som kanske kommer att försvinna under vattenytan. Med på färden har vi gäster som berättar om olika aspekter om vattnets ursprung, vårt globala vattensystem, vattnets minne och om stadens beredskap inför klimatförändringarnas inverkan på våra vatten. Välkommen att gå med hela eller en liten bit.

Konstnären Eve Mosher skapade den första linjemålningen i projektet High Water Line i New York 2007, och har sedan dess genomfört samma verk i bland annat Miami, Boston och Bristol. Verket är numera fritt att återskapa som en del av Creative Commons (CC-BY-NC 3.0), och versionen i Norra Djurgårdsstaden är första gången det genomförs i Skandinavien.

Välkommen att möta upp när som helst under promenaden och gå med en stund, på ett smittsäkert avstånd från övriga deltagare. Fullständigt program med karta presenteras under juli månad.

Från filmen Water Makes Us Wet av Annie Sprinkle och Beth Stephens.Från filmen Water Makes Us Wet av Annie Sprinkle och Beth Stephens.

Scen 4: Water Makes Us Wet

Lördagen 15 augusti 19.00 –21.45

“Water Makes Us Wet – An Ecosexual Adventure” (2017, 80 min) Annie Sprinkle och Beth Stephens

I svallvågorna från filmen Water Makes Us Wet presenterar Mossutställningar, SAQMI och Stockholms kvinnohistoriska ett flytande program av queera konstnärers historier, sexualiteter, känslor, tankar och filmer i relation till vatten. Hur kan man se på våra vattens varanden och dess varelser med en queer blick? Kan Mälaren och Saltsjön speglas i Kaliforniens tuktade vatten?

I en poetisk blandning av nyfikenhet, sensualism och blöta queera kroppar följer Water Makes Us Wet vattnets avnjutningar och politiska strömningar ur ett ekosexuellt perspektiv. Res tillsammans med Annie, en fd sexarbetare, professor Beth och deras hund Butch i deras husvagn “E.A.R.T.H. Lab” där de utforskar vattnets roll på planeten. Vi följer upp med ett samtal över Atlanten där konstnären och pedagogen Zafire Vrba möter filmregissörerna Annie Sprinkle och Beth Stephens på videolänk från Kalifornien.

Visningen föregås av en performance med konstnärerna Malin Arnell och Mar Fjell, som med utgångspunkt från filmens teman utforskar städers sociala, känslomässiga och ekologiska koreografier med sina kroppar. Vi visar också två kortfilmer: I filmen Follow The Water av Elin Magnusson följer vi en pingvin i svenskt vatten som ställer oss frågan om vem som egentligen passar in var. Mer våldsamt vatten är det i Hanna Ljunghs verk How to Civilize a Waterfall. Dyblöt och skrikandes försöker konstnären förklara varför vi ska förändra naturens egna krafter.

Efter samtalet går de sugna och badar tillsammans.

Mer information och biljetter kommer under juli månad.

Livets Källa, tidningscollage av Alicia d'AillyLivets Källa, tidningscollage av Alicia d'Ailly

Scen 5: Vattenmarknaden

Söndagen 16 augusti 12.00–17.00

Ur fontänen på Strömparterren strömmar tankar, reflektioner och samtal fram kring källan till allt liv. Vattenmarknaden är ett konstnärligt medborgarmöte om klimatkrisen där vattnet utgör både ämne och fond. En diskussionsplats med tolv samtalsvärdar, från konstnärer och bioastronomer till fiskare, som utbyter tankar med varandra och med publiken kring vatten som liv, kraft, tro och material.

Vi lånar formen av en utomhusmarknad, sprungen ur antikens torg där handlare och medborgare samlades för att utbyta varor men också tankar. Vattenmarknaden samlar kunskaper och erfarenheter om vattnets betydelse kulturellt, fysiskt och historiskt. Här begrundar vi vattnets betydelse för vårt ursprung, dess kulturella värden, vattnets olika former och uttryck, klimatförändringens inverkan på planetens vattenkropp och kretslopp, och människans förmåga och oförmåga att tämja vattnets krafter.

Hela programmet till Vattenmarknaden kommer i juli månad.

Konstprogrammet Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden genomförs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Östermalms stadsdelsförvaltning, Stadsmuseet, Nordisk kulturfond och Medeltidsmuseet. En stad som kallas Helen genomförs med stöd av Kulturbryggan.