Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt V: Eter

   Den femte akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eter. The drama of sustainable development, Invisible Waters, Disturbing Visions, Histories of Wellness, Källan och Three Sisters.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Den första akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet jord. Jordmarknaden, Power Walks, Köttet av en kvinnlig gud.

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Restaurang Allemansrätten

6-10 augusti 2013, kl. 18 & 19
Plats: i skogen vid Kärleksstigen, Djurgården

RESTAURANG ALLEMANSRÄTTEN är en lekfull promenadföreställning och konstinstallation i skogen på Djurgården i Stockholm. Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten.

ALLEMANSRÄTTEN är en självklarhet för de flesta i Sverige, men den är en relativt ny juridisk konstruktion. Lagarna som reglerar Allemansrätten hindrar inte en kriminell handling, men den främjar den kärlekshandling som gemensam rätt till naturen innebär. Restaurang Allemansrätten vill undersöka vårt förhållande till naturen, men också till ägande och delande. Föreställningen diskuterar Allemansrätten och det gemensamma samt dess kopplingar till aktuella politiska frågor såsom miljö,copyright och arbetslagstiftning.

Detalj från Restaurang Allemansrätten

Sagovolvo är ett nytt konstnärligt kollektiv som består av konstnärerna Jonas Nobel och Bella Rune. Sagovolvo intresserar sig för att genom ett regnbågsfärgat sagofilter undersöka politik, produktion och global kärlek. Genom olika formexperiment och performativa grepp letar Sagovolvo efter annorlunda samtal kring dessa frågor. De gröper ut grottorna där visionära tankar kan ta plats.

Sagovolvos övertygelse är att det som har styrt människans utveckling är vår förmåga att älska och kommunicera inom stora grupper. Deras uppdrag är att skapa en motbild till tron att den starkaste överlever och att girighet och övergrepp är människans “natur”. Sagovolvo gestaltar objekt och situationer utifrån vilka tankar om en annan möjlig värld kan gro. Sagovolvo driver en skulpturpark i Lindris by i norra Roslagen där experiment med odling och konstproduktion bedrivs. Sagovolvo är aktuella i projektet Farmer’s Gold som är initierat av Editions in Craft, ett projekt där både halmen som material, historia och kunskapsfält undersöks och frågor om hantverk, slöjd och industriell produktion stöts och blöts. Som visades på Wanås i Maj 2012, Malmö form och design center nov 2012, Uglycute, Stockholm nov 2012 samt Halmens hus Dalslånged dec. 2012. Bella Rune har förutom sin konstnärliga verksamhet erfarenhet av kostym och rekvisita inom både film, dans och kommersiella sammanhang samt arbetat med olika matuppdrag för tidningar och TV bl.a. ”Middagen” på tv 3, DN och tidningen Gourmet. Bella Rune är professor i konst på textil på Konstfackskolan i Stockholm. Jonas Nobel arbetar som konstnär men också i design/arkitektur-kontoret Uglycute som formgett flera utställningar, främst i konstsammanhang men även inrett restauranger samt arbetat med scenografi åt koreografen Anna Källblad.

Restaurang Allemansrätten är det senaste projektet i en serie av ”Konstrestauranger” producerade av Mossutställningar, där matlagning och konst har mötts i performanceverk där interaktivitet med publiken också spelat en stor roll.

Detalj från Restaurang Allemansrätten

Föreställningen är gratis.

Vägbeskrivning
Enklast är att ta buss 69 till station Isbladskärret.
Se karta om du kommer på cykel eller till fots. Länk nedanför.
Det finns ingen parkering så bil är inte att rekommendera.
Kom i tid! Tänk på att Isbladskärret ligger långt ut på Djurgården.Oömma och varma kläder rekommenderas!

Pga begränsat antal platser och högt publiktryck vore det underbart om du kan meddela dig till Stadsteaterns biljettkassa 506 20 200 om du inte kan komma.

Regi, manus, scenografi, kostym: Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel)
Dramaturgi: Sagovolvo och Mossutställningar (Anna Efraimsson och Sarah Kim)
Kock/måltidsekolog: Ayhan Aydin
Medverkande i föreställningen: Per Sandberg, Tove Sahlin, Henrik Vikman, My Draiby, Gabriela Huk, Jens Strandberg och Iwa Herdensjö. m.fl.
Redaktion: Bella Rune, Jonas Nobel, Jonas Williamsson, Sarah Kim, Anna Efraimsson
Grafisk design: Jonas Williamsson
Researcher: Åse Frid
Matworkshops: Ayhan Aydin, Bella Rune, Jonas Nobel, Sarah Kim, Anna Efraimsson
Produktion: Mossutställningar
Produktionassistanter: Buse Aktas, My Draiby
Matproduktion: Ayhan Aydin, Ingemar Fransiskus
Samproduktion: Parkteatern

Med stöd av Stockholms Stads Kulturförvaltning, Statens Kulturråd, LRF.

Tack till: Kungl. Djurgårdens Förvaltning, Håll Sverige Rent, Lena Nygårds.

För mer information, och för bilder kontakta Anna Efraimsson
Tel: 070 494 18 86, anna@mossutstallningar.com

SVD Kultur reportage
Dokumentation av föreställningen: