Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt V: Eter

   Den femte akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eter. The drama of sustainable development, Invisible Waters, Disturbing Visions, Histories of Wellness, Källan och Three Sisters.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Den första akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet jord. Jordmarknaden, Power Walks, Köttet av en kvinnlig gud.

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Stockholm Future Imperfect

17 - 23 oktober 2011
Stureplan, Märsta, Roslagstull, Telefonplan, Karlaplan

STOCKHOLM FUTURE IMPERFECT
Av JOANNA RAJKOWSKA med studenter från stadens konstskolor
WORKSHOP 17 - 23 OKTOBER

Program:

FÖRELÄSNING OM OCH MED JOANNA RAJKOWSKA
fredag 21 oktober klockan 10.00
Konstfack, LM Ericsons Väg 14

PRESENTATION OCH DISKUSSION AV WORKSHOPRESULTAT
söndag 23 oktober klockan 18.00
Mossutställningars ”Nya kontoret”, Birger Jarlsgatan 18 A, 4 tr.
Gratis! Soppa bjuds!

Kom och prata med/om landets offentliga institutioner i stan!

Polska konstnären Joanna Rajkowska gör en djupdykning i det svenska institutionssamhället i Stockholm tillsammans med storstadens konststudenter. I en vecka besöker de samhällets vackraste eller värsta gömmor beroende på hur man ser det: Migrationsverket i Märsta, Krigsarkivet på Karlaplan, Krematoriet på Skogskyrkogården, Äldreboende i Roslagstull.

Workshopen Stockholm Future Imperfect är ett försök att tänka på framtiden – att sätta igång fantasier om stadens framtida liv, dess möjliga utveckling eller felutveckling och alla slags förändringar i samhällslivet. Workshopen kommer att äga rum i flera steg och varje steg börjar med ett besök på en plats som är viktig för samhället, t ex Krigsarkivet, Micasa Fastigheter (äldreboenden), Migrationsverket, och Skogskyrkogårdens krematorium. Vi ställer frågan: vad kommer att hända i Stockholm om tjugo, femtio, sjuttio eller hundra år? Hur kommer arkiven att se ut? Hur kommer gamla människors hem att se ut? Vad kommer att hända med kyrkogårdarna? Kommer de urbana heterotopierna att ändra karaktär, och i så fall hur? Och vad kommer att hända med det mångskiktade och komplicerade minnet av stadens historia? Vi ska försöka reflektera över alla dessa frågor från en framtidsposition för att kunna aktivera dessa okända och osäkra domäner i futurum imperfekt. Allt för att undvika att falla i det förflutnas giftiga fälla och i stället använda minnet för att fantisera om framtiden för det som är här och nu, om vad som är viktigt och möjligt för staden.

Konstnärens och studenternas reflektioner presenteras den 23 oktober kl 18.00 på Mossutställningars lokaler på Nya kontoret, Birger Jarlsgatan 18 A. Stockholm Future Imperfect är titeln på denna workshop om institutionernas framtid som konstnären hittills hållit i Warsawa och Gdansk, nu är den här!

JOANNA RAJKOWSKA är född 1968 i Bydgoszcz (Polen). Hon skapar objekt, filmer, installationer, aktioner samt interventioner i det offentliga rummet. Joanna Rajkowska är en av de mest omdiskuterade nutida polska konstnärerna. Mottagandet av hennes verk är mycket tydligt avhängigt av de politiska och sociala förändringarna i Polen. Hennes mest kända verk från senare år är Pozdrowienia z Alei Jerozolimskich (Hälsningar från Jerozolimskiavenyn), 2002-2009 och Dotleniacz (Syrsättaren), 2006-2007. Båda hade formen av sociala skulpturer installerade i Warszawas offentliga rum. Båda skulpturerna gav möjligheter att observera mänsklig interaktion och blev även orsak till interaktion, de gav upphov till gräsrotsinitiativ och diskussioner om det gemensamma stadsrummets historia och minne. 2007 fick hon tidskriften Politykas prestigefyllda kulturpris ”Paszport”. Enligt juryns motivering fick hon det för ”ovanliga projekt som förverkligas i det offentliga rummet, för att hon sträcker ut handen mot den människa som irrar omkring i staden".

I samarbete med Polska institutet
Med stöd av Kulturrådet

Polska institutet | rajkowska