Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt V: Eter

   Den femte akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eter. The drama of sustainable development, Invisible Waters, Disturbing Visions, Histories of Wellness, Källan och Three Sisters.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Den första akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet jord. Jordmarknaden, Power Walks, Köttet av en kvinnlig gud.

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Stockholmstidningen

STOCKHOLMSTIDNINGEN – EN GRATISTIDNING OM STADSOMVANDLING

Stockholmstidningen använder sig av formatet av en lokal gratistidning för att se på stadsomvandlingens mekanismer i Stockholm, Sverige och i en global kontext. Den oberoende redaktionen består av Maja Hammarén, Elof Hellström, Louise Nassiri och Helen Runting som utvecklat Stockholmstidningen som svar på en inbjudan att ge ut en tidning i relation till Mossutställningars fleråriga projekt Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden. Varje nummer sammanför en mångfald röster från hyresgäster, konstnärer, tjänstepersoner, poeter, arkitekter, aktivister och andra. Förhoppningen att öka kunskapen om de städer och platser vi lever våra liv i och de ekonomier och strukturer som präglar dem. Tidningen är strukturerad som en rollista där varje nummer ser på hur städer produceras och reproduceras med en specifik ingång. De två första numren hade teman konstnärerna och mäklarna och nummer tre, som släpps i oktober, har temat barnen (och tonåringarna).

De senaste numren kan hämtas på följande ställen:

Cyklopen, Magelungsvägen 170, Bandhagen, oregelbundna öppettider
Mossutställningar, Stora Skuggans väg 9A, mån-fre 10:00-16:00
Accelerator, Frescativägen 26A, tis + tor-sön 12:00-18:00, ons 12:00-20:00
Index, Kungsbrostrand 19, ons-fre 12:00–18:00, lör-sön 12:00–16:00

Nummer 1: Konstnärerna

“Norra Djurgårdsstaden, eller med sitt engelska, kungligt anstrukna, namn, Royal Sea Port, marknadsförs som en av världens mest hållbara områden. Därmed skriver platsen in sig i en lång historia av flaggskeppsprojekt i Sverige. Från 1930-talets Stockholmsutställning med fokus på funktionalistisk arkitektur och standardiserad massproduktion, till Bo01 i Malmö och Hammarby sjöstad, har flaggskeppsprojektet traditionellt det dubbla syftet att göra reklam för svensk teknikexport och designexpertis, och samtidigt användas som katalysator för storskalig stadsomvandling av städers centrala delar. Norra Djurgårdsstaden är den senaste i en lång rad av urbana områden som byggs på mark som tidigare härbärgerat industrier. Hamnarbetarnas, eller de kontors- och kulturarbetares som ersatte dem, kroppar byts mot sovande, ätande, matlagande, inflyttade kroppar som kommer att kalla området hem. När Norra Djurgårdstaden är klar 2030 – då ”projektet” är över och planerarna har gått hem – kommer området enligt Stockholm stads planer husera 12 000 lägenheter med runt 25 000 boende och ha satt Stockholm på kartan gällande hållbarhetslösningar”.
Utdrag ur ledaren.

Medverkande i numret:
Björn Ehrlemark och Carin Kallenberg
Daniel Terres
Emma Dominguez
Göran Lidbrink
Helena Fernández Cavada och Sebastian Dahlquist
Johannes Samuelsson
Kartläggning: Konst i Norra Djurgårdsstaden
Kim West
Sara Söderberg
Sofia Wiberg
Ståle Holgersen
Tatiana Letier Pinto
We Are Curious
Intervjuer med Soundz of the South och Åsa Stjerna

Nummer 2: Mäklarna

“När Norra Djurgårdsstaden är färdig ska området innehålla 12 000 bostäder. I området kring Husarvikens inlopp och Ropstens tunnelbanestation utgör bostadsrätterna 76 procent, i etapp “Norra 2” i Gasverksområdet i Hjorthagen 40 procent. Oavsett exakt var andelen bostadsrätter landar pekar siffrorna mot en aspekt som sällan tas upp i diskussionerna om kommande områden och den samtida och framtida staden; produktionen av skuld och skuldsatta individer. Enligt en rapport från Finansinspektionen (FI) 2019 är den genomsnittliga skulden nu 3,08 miljoner per hushåll i Stockholm. Skulden är ett löfte, men inte bara om att allt ska betalas tillbaka utan också om att leva på ett visst sätt, ständigt dra in pengar. Som sociologen och filosofen Maurizio Lazzarato skriver: "Geldenären är ‘fri’ men hens handlingar och beteenden är begränsade av gränser som definieras av skulden"…”
Utdrag ur ledaren.

Medverkande i numret:
Akay & Klister-Peter
Anonym arkitekt
Anonym stadsplanerare
Anton Lindström
Arram Eckerbom
Janek Ozmin
Klara Meijer
Leonard Ma
Loulou Cherinet
Maryam Fanni
MoPS
Rutger Sjögrim
Enkät: Bostadskamper
Kartläggning: Historien bakom en bild med Christin Svensson
Vykort: Hélène Frichot
Intervjuer med Henry Muyingo och Ulrika Rosén

Nummer 3: Barnen

"Stockholmstidningens tredje nummer handlar om barn och ungas rörelser i staden, och om deras roll i stadsomvandlingens mekanismer. Barn är ofta föremål för statliga satsningar och privata företags intressen. Barnhänsyn görs till riv-, bygg- och försäljningsargument samtidigt som barnens ”trygghet” används som argument för att mota bort andra högljudda, nattliga, kanske queera verksamheter och existenser, som hotar ett områdes förväntade värdeökning. Barnens ovanliga gemenskap, ännu exkluderad från demokratins röstande och kapitalismens ägande, får inte automatiskt styrka av att vara fler. Barnen har ingen historia av att organisera sig som grupp. Bland barn slår utsatthet hårt och sårbarhet synliggörs, samtidigt som privilegier spelas ut och befästs". Utdrag ur ledaren.

Medverkande i numret:
Amelyn Ng
Anamarija Todorov
Anonym barnskötare
Axel Vikström
Burcu Sahin
David Ottosson
Eric Andersson
Hayfaa Chalabi
Hanna Stenman
Hazel Cheung
Holly Keasey
Intervjuer med BUMS och Sara Widås
Leandro Schclarek Mulinari
Lydia Wistisen
Majsa Allelin
Marcus Finbom
Mathias Wåg
Michelle Millar Fisher och Amber Winick
Nathan Hamelberg
Sabinha Lagoun
Samira Ariadad
Tove Möller
Marko 5, Nike och Saskia

Nummer 4: Kulturhusen

"De återkommande blickarna mot tidigare kulturhusprojekt blir alltså uppmaningar och frågor till idag: vilka historiska processer och metoder kan vara behjälpliga gentemot en framväxande ny-fascistisk konservatism? Vilken slags rumspolitik ska ta vid efter pandemin? I sin projektform har Stockholmstidningen sedan starten uppehållit sig vid frågor om rum, makt och ekonomi. I det här extra- eller sista numret i nuvarande projektbudget med Mossutställningar går det att lägga till en fråga: Vilka platser måste ritas, byggas, besjungas och försvaras, eller mejslas ut ur de förutsättningar som är för handen? Eller kanske än viktigare: vilka är platserna som finns gömda i andra platser och hur kan detta Matrjosjka-liknande spel av kulturproduktion förstås? Bortom tech-drypande nätverksfantasier om en värld utan skillnader behövs nya platser och diagram att tänka med. Kanske är det detta, mer än någonting annat, som ett kulturhus kan vara.". Utdrag ur ledaren.

Medverkande i numret:
Ellen Wettmark
Elof Hellström
Iva Čukić
Jovana Timotijević
Jörgen Gassilewsi
Kim West
Maroš Krivý
Sara Parkman
intervju: Johanna Bratel (Dis/Order)
intervju: Mathias Krusell (Kultur åt alla)
intervju: Thomas Sandell (Sandellsandberg)