Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Hitta oss

   Stora Skuggans väg 9A Mossutställningars kontor och samlingslokal ligger på Stora Skuggans väg 9A, mitt i nationalstadsparken Norra Djurgården.

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Sigrid Holmwood - peasant painter & Power walker (guide) Ett reflektivt och visionärt konstprogram om hållbar stadsutveckling. Det omfattande programmet utspelar sig 2019-2021 och utgör ett av Sveriges största oberoende konstprogram. Foto: Sara Söderberg

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Om föreningen

Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst. Varje enskilt projekt finansieras genom diverse anslag och samarbeten.

HISTORIK
December 2004 skickar Tova Rudin-Lundell och Stella d'Ailly in registeringen av föreningen Mossutställningar, namnet referar till mossans förmåga att växa i både urbana och naturliga miljöer och syftar till att organiskt stödja konstverkets tillblivelse med institutionell vighet. Grundarna arbetar under 2005 med att sprida sina tjänster till fastighetsvärdar och söka anslag för projekt.

25 mars 2006 invigs Mossutställningar med hyllningen till Yayoi Kusama Dot Dot Dot Dot, en 20 timmars grupputställning på Birger Jarlsgatan 18 som går av stapeln genom en prickparad av ungdomar från Lava på Kulturhuset via Hamngatan och Birger Jarlsgatan. Utställningen avslutas med en prickmaskerad. Runt trettio konstnärer deltar med nya verk.

Föreningen bedriver sedan 2006 även studioverksamhet i Stockholm. Mellan 2006-2013 huserar Nya kontoret på 1500 kvm på Birger Jarlsgatan 18 vån 4 och 5. I februari 2014 startas Studio Mossutställningar i Sveriges Televisions fd "Fiktionshus". Lokalen är knappt 4000 kvm på våning 3 och 4 på Hangövägen 18 i Värtahamnen. 1/3 av lokalerna är gemensamma.

2007 gör Mossutställningar sin första beställda konstproduktion. För Micasa Fastigheter AB blir det en samskapande utställning med den franska konstnären Sophie Calle och äldre från Servicehuset Väduren i samarbete med konstelever från St. Eriks Gymnasiums. Utställningen turneras 2007 till fyra äldreboenden i Stockholm. Den mobila arkitekturen står Christian Halleröd och Johannes Svartholm för.

2008 beställer Mossutställningar den första konstrestaurangen - en serie föreställningar som involverar servering av mat. Den första blir en charmkurs vid namn The Dinner Club av Poste restante på Polska institutets villa på Villagatan. Verket turnerar sen internationellt. Så även gör Cooking catastrophes av Eva Meyer-Keller och Sibylle Muller som har sin urpremiär 2010 på Nybohovs restaurang i Liljeholmen, ett samarbete med Frantzén/Lindbergs kock Jim Löfdahl. Den kulinariska promenadföreställningen om ägande och delande av Sagovolvo Restaurang Allemansrätten visas 2013 på Djurgården i samarbete med Parkteatern.

I juli 2009 strandar konstgruppen gelitin på kobben Rödko i Stockholms skärgård. Boring Island kallas verket som pågår under en månad. 2013 ges barnboken vid namn Tråkig Ö ut av Walter Königs Verlag: den finns på tyska, svenska och engelska. Boken går att beställa från Mossutställningars webshop, se Köp på högra menyn på vår hemsida.

På Istanbulbiennalen i september 2009 initierar Mossutställningar nätverket ENPAP som idag går under namnet Expanded Network of Public Art Producers. Utställningen Going Public - Telling it As It Is samproducerades av ENPAP och tog plats i Bilbao 2012:

ENPAP

2011 ger artisten Momus guidade visningar av Moderna Museets och Östasiatiska museets utställningar.

2012 går Samhällsverkstans charterresa tlll 2090 från Cityterminalen i Stockholm.

2014 avslutas det internationella symposiet Creative Time Summit: Stockholm på Studio Mossutställningar som också invigs, tillställningen kallas Closing/Inauguration. Föreställnignen Barnens Migrationsverk tar emot över femhundra gäster, totalt kommer 1150 personer till evenemanget

2015 gavs boken Out of Time Out of Place: Public Art (Now) som slutproduktion av EUsamarbetet. Den går att köpa via Statens Konstråd och Situations.

MEDLEMSKAP
Medlem i föreningen blir man genom att betala in en årsavgift (kalenderår) på 150 kr till vårt plusgiro: 305931 - 8, skriv ditt namn i meddelanderutan.

STYRELSE 2019-20
Ulrika Flink, konstnärlig ledare Konsthall C
Camilla Larsson, forskare och skribent
Sofia Curman, chefredaktör Konstnären
Anna Efraimsson, teaterchef MDT
Joanna Sandell, chef Södertälje konsthall
Samuel Sjöblom, producent Sveriges Radio Drama

PRAKTIKANT
Vid intresse skicka ett brev och CV till Stella d'Ailly: stella@mossutstallningar.com