MOSSUTSTÄLLNINGAR


OM OSS
SENASTE
NYHETSBREV


E-POST
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE


KONST
2023︎︎︎
Elementa på turné
Elementa
2019—22︎︎︎
Fullmånscabaret 
Konstnärliga avsmyckninga av Norra Djurgårdsstaden
︎Akt V: Eter
︎Akt IV: Luft
︎Akt III: Vatten
︎Akt II: Eld
︎Stockholmstidningen
︎Akt I: Jord
2014—18︎︎︎
Studio Mossutställningar
2017︎︎︎
Mother's Tongue
Mossans Marknad
2014︎︎︎
Inauguration / Closing
2013︎︎︎
Barnboken Tråkig Ö
Restaurang Allemansrätten
2011—13︎︎︎
Samhällsverkstan
2012︎︎︎
Going Public - Telling It As It Is
2011—12︎︎︎
Som Man Breddar Får Man Ligga
2010—12︎︎︎
ENPAP Initiative
2011︎︎︎
Momus
Stockholm Future Imperfect
Cooking Catastrophes
2010︎︎︎
Matti Kallioinen
2009︎︎︎
Our Radical Parents
Gelitin On Boring Island
The Dinner Club
2008︎︎︎
Kultivator
2007︎︎︎
Leif Erich Christensen
2006—07︎︎︎
Mobil Möbel
2006︎︎︎
Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut
Dot Dot Dot Dot


Mossutställningar
c/o Grafikskolan
Stensätravägen 9
127 39 Skärholmen
+46(0)704 832 453


Elementa på turné
Skärholmen juli - oktober 2023

Elementa på turné - en hyllning till elementen och medborgarförslag för Skärholmen.
Elementa är en konstskrift som hyllar elementen i Skärholmen. Den ena delen består av brev till elementen, den andra av 32 medborgarförslag. Mossutställningar har under juli och september turnerat med skriften i stadsdelen, hållit samtal, workshops, sång och läsningar. Elementa är nominerad till Publishingpriset i kategori medborgartidningar.
Läs Elementa som pdf här!

TURNÉPROGRAM 2023
29 juli SÄTRA - VATTEN
2 sept VÅRBERG - LUFT OCH ELD
3 sept SKÄRHOLMEN - JORD
23 sept SYMPOSIUM hos FOLK I SKÄRHOLMEN på BREDHOLMSTORGET
28 sept ÖVERLÄMNING av MEDBORGARFÖRSLAGEN till SKÄRHOLMEN
14 oktober BREDÄNG - ETER

Under juli, september och oktober turnerade vi med tidsskriften Elementa till äng, säter, berg, skär och holme i stadsdelen Skärholmen.. För varje plats hyllades ett av våra klassiska element med läsningar av författarna till breven som även framfördes med sång, workshops och performance. Vi presenterade medborgarförslagen som skrivits utifrån elementen för Skärholmen och tog emot fler förslag att skicka in till nämnden. Under symposiet hos Folk i Skärholmen gästades vi av ordförande Yulia Matusenko som berättade om medborgarförslagets historia och vad man ska tänka på när man skriver dem. Elementas förslag kan vara lite väl filosofiska och paradigmsträvande för vad nämnden är vana att mottaga, men vad skulle demokrati då vara om vi inte kan få föra offentliga samtal och drömma om en modernare tid?

29 juli SÄTRA - VATTEN
Malin Arnell och Mar Fjell tog publiken på en vattenfärd på Mälarens vatten längs stadsdelens strand från Bredäng till Vårberg.Vinden gjorde motstånd så vi anlade vid Sätrastrandsbadet och där lyssnade vi på läsningen av Arnell och Fjell.
Tack till Stockholms stadsmuseum, Naturliv och bärhjälparna av kajaker och kanoter på Sätrastrandsbadet.



2 sept VÅRBERG - LUFT OCH ELD
Zanyar Adami ledde Vårbergsdagen med ett fackeltåg från Vårbergs centrum till Johannedalsbadet via Vårvergstoppen. På toppen berättade Adami om toppens historia - den är byggd av tunnelbanemassorna och Stockholms högsta topp. Nu byggs Förbifasrt STockholm och vi fick lära oss om utsläpp och demografi: hur trafikplaneringen i huvudsak släpper ut avgaser i de fattigare områdena av staden. Adami presenterade sina medborgarförslag för en ren luft och lekfulla transporter. Linda Bonventura framförde under läsningen av Ett brev till luften sin svenska version av Blowin’ In the Wind av Bob Dylan. 
På Johannedalsbadet vänatde Marit Bergman som sjöng för oss i solnedgången medans elden grillade dagens middag. Adami läste Eld - ett hotbrev medan Marit Bergman förde publiken i en chant emellan styckena. 


3 september SKÄRHOLMEN - JORD
(p)Art of the Biomass och Jenny Salmson från Odla ihop! höll i en happening som cirkulerade kring kompostering av handlingarna - att faktiskt inlemma texterna i en 18-dagars kompost orkestrerad av Jenny Salmson. Komposten är en gåva till Skärholmens fritidsträdgårdsförening för att göra egen jord till kolonilotterna. (p)Art of the Biomass text Jord - en korrespondens - är en dialog mellan världarna ovan och under jord. Denna söndag den 3 september kom gäster ovanifrån och läste upp sina svar på frågan om hur det står till där i underjorden. George Chamoun konstnär och därtill kolonist från fritidsträdgårdsförenignen, Magnus Rothman, Ulrika Flodin Furås chefredatör för Koloniträdgården, Anna Maria Larson från Ekologigruppen, Jenny Lindblad forskare i Urbana studier vid KTH.



23 september ELEMENTSYMPOSIUM PÅ SKÄRHOLMSDAGEN
Bodholmstorget utanför FOLK I SKÄRHOLMEN
Symposium om de medborgarförslag som skrivits för Skärholmen i Elementa, och de som tillkommit under turnén i stadsdelen. Elementa värnar om Skärholmen och de element som vi är komna ur: hur blir luften med Förbifart Stockholm? Kan jordbanker göra oss rikare? Kan en stadsdel koldioxidbanta? Hur skulle livets förändras om Mälaren hade rättigheter? Kan seglarskolor skapa nya gemenskaper? Kan en ny årlig kalender samla befolkningen för att omhänderta vår natur...kanske skapa en ny kultur? Medverkar: Malin Arnell och Mar Fjell, Stella d'Ailly konstnärlig ledare Mossutställningar, Malin Lobell (p)Art of the Biomass. Gäst: Yulia Matusenko, ordförande för Skärholmens stadsdelsnämnd





14 oktober BREDÄNG - ETER
Patrick Kretschek tog publiken på en tidsresa i Bredäng som del av Elementas turné i Skärholmen den 14 oktober 2023. Elementen var med. Först regn, sen hagel, upp för berget, sen solen, vinden och de vindlande träden. Konstnären läste delar ur sitt verk Eter. Tid. Rum. Träd. och vi satte upp skulpturer på träden och letade ruiner.



Programmet genomförs med stöd av Skärholmens stadsdelsförvaltning och Stockholm stad.

Formgivning: Oscar Hagberg


Elementa

En konstskrift lanserad mars 2023
Konstskriften är en del av Konstnärliga avsmyckningar av Fokus Skärholmen
Pdf





”Utan dig inget liv, utan liv inget ord för dig. Att du väkomnade syret från de första bakterierna för två och en halv miljarder år sen är anledningen till att allt levande finns. Om du lämnar oss återstår bara vakuum, andnöd, död. Ändå behandlar vi dig som luft.”
                                                                                                                    Zanyar Adami

Elementa samlar sex nya konstverk i form av brev till Skärholmen utifrån de klassiska elementen vi är komna ur och beroende av: eld, eter, luft, vatten, våtmark och jord. Utifrån dessa brev har trettiotvå medborgarförslag tagits fram som finns att läsa i skriftens andra del: Stadsdelsdrömmar.

Konstnärliga avsmyckningar av Fokus Skärholmen belyser den pågående stadsdelsutvecklingen i Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng där 6 300 nya bostäder med social hållbarhet som mål kommer byggas fram till 2030. Konstprogrammet vill ge plats för en debatt inför det skifte mänskligheten nödvändigtvis måste genomgå till följd av klimatkrisen. Frågan om den moderna människan är överlägsen naturen gör sig ånyo gällande. Sitter Stockholms hållbara stadsdelsutvecklingar, som formar våra liv kring Mälaren och dess utlopp till Östersjön på svaret?

Konstprogrammets titel är en kommentar på konstnärens roll i stadsbyggnadsprojekt, där enprocentsregeln om konstnärlig utsmyckning föreskriver att en andel av produktionskostnaden för offentliga byggnader och infrastruktur ska gå till offentlig konst och på så sätt göra den demokratiskt tillgänglig. Syftningen med titeln är att konstnären har en ny roll i den offentliga konsten, där konsten är fri och som sådan kan utröna, spekulera, visionera eller avslöja vad som sker bakom stadsutvecklingsvisionen eller avtäcker logiken bakom byggplasten.

Breven utgör utgångspunkt för att forma en livsplan (alternativ till stadsplan) för Skärholmen som illustrerar samspelet mellan människor, djur, vattendrag, mikroorganismer, växter, jord och bergstoppar i vårt ekosystem. Livsplanen anammar medborgarförslaget som readymade och skriften innehåller hela trettiotvå stycken författade för Skärholmen.

Elementa visades på Vårsalongen på Folk i Skärholmen 17 mars - 31 april 2023. Distribuerades via Bredängs bibliotek samt genom en turné i stadsdelen under juli - oktober 2023. 

Brevskrivare:

Zanyar Adami, författare och regissör. Zanyar skriver ett hyllningsbrev till luften och ett hotbrev från elden. Sedan dessa brev skrevs har Adami fått pennan att brinna för ytterligare element, dess kan du lyssna på här.

Malin Arnell och Mar Fjell, konstnärer. Våra vatten och dess olika öden flätas samman i en text som tar oss från våra tårkanaler till Skärholmens uttorkade raviner.

(p)Art of the Biomass är en konstduo med Malin Lobell och Janna Holmstedt. Deras cirkulationspost dedikeras det tunna livgivande lager som kallas jord och skickas mellan avdelningar ovan och under ytan.

Christina Fredengren, forskare. Skriver om våtmark och varelser som uppstår ur oheliga allianser.

Patrick Kretscheck, konstnär. Eter är det element som tolkas som tidsrummet, vars material gestaltas i olika kulturer genom träd och kol. Patrick ger oss ögonblick från Bredäng som förgrenar sig till andra tidsrum.

Elementa är formgiven av Daniela Juvall. Redaktör är Zanyar Adami. Ansvarig utgivare är Stella d’Ailly. Karta av David Zardini. Illustration av Lisa Wilson. 

Elementa har gjorts möjlig genom stöd från Kulturrådet och Stockholm stad.

Medverkande konstnärer
Zanyar Adami, redaktör och författare av ”Eld. Ett hotbrev” och ”Brev till luften”.
”En fortsättning flödar” av Malin Arnell och Mar Fjell
”Våtmark. Brev till och från en Golem” av Christina Fredengren
”Eter. Tid. Rum. Träd.” av Patrick Kretschek
”Jordkorrespondens” av Janna Holmstedt och Malin Lobell – (P)Art of the Biomass
Stella d’Ailly, konstnärlig ledare för Mossutställningar. Curator av Elementa och skribent av Ledare och Stadsdelsdrömmar.
Grafisk form: Daniela Juvall
Kartografi: David Zardini
Affisch: Lisa Wilson

Citat från Elementa:

”Vi har hört att bostadsbristen breder ut sig hos de underjordiska? Vad behöver ni från oss människor här uppe på ert tak? Vilka ekosystemtjänster kan vi utföra för er?”
P(A)rt of the Biomass, Janna Holmstedt och Malin Lobell

”Utan dig inget liv, utan liv inget ord för dig. Att du väkomnade syret från de första bakterierna för två och en halv miljarder år sen är anledningen till att allt levande finns. Om du lämnar oss återstår bara vakuum, andnöd, död. Ändå behandlar vi dig som luft.”                  Zanyar Adami

”Skärholmens stadsdelsförvaltning, exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret, politikerna, tjänstepersonerna, medborgarna – ni vet väl att ni består av 60 procent vatten?”
Malin Arnell och Mar Fjell

”Det finns en arkiverad samling isberg i ett flytande solcellsdrivet kylrum. Anläggningen sträcker sig över 200 hektar och kan ses från månen. Ett stort medieföretag äger verksamheten tillsammans med en ledande elbilstillverkare. ”
Patrick Kretschek

”Klandra inte mig för hettan ni svettas. Jag sätter era skyar i brand på er egen begäran. Ert begär tär på atmosfären och spär på er misär. Global uppvärmning orsakad av lokal nedbrytning av kol som sakta tar kål på er.”
Zanyar Adami

”Frågan är vem som styr vem i dessa tider då människan blivit en naturkraft och flyttar mer material än planeten självt! De liknar både folktrons golem som automatiskt utför det någon annan önskat och sagor om mänskligt övermod.”
Christina Fredengren och Jonas Ulvarsson



Elementa nominerad till Publishingpriset 2023
Vi är stolta att konstskriften Elementa nominerades till Publishingpriset för Medborgartidningar! 

Tack Zanyar Adami, Malin Arnell och Mar Fjell, Christina Fredengren, (p)Art of the biomass (Janna Holmstedt och Malin Lobell), Patrick Kretschek för era vackra texter och tankar.

Tack Daniela Juvall för din experimentella och finkänsliga formgivning!

Tack Zanyar Adami för att du tog på redaktörsmanteln, utformade arbetet med Daniela och var så klartänkt och tydlig i ditt arbete med texterna!

Tack Skärholmen och elementen!

Elementa finns att hämta gratis på Bredängs bibliotek.
Läs som pdf här!

Tack för stöd från Kulturrådet, Stockholm stad och Skärholmens stadsdelsförvaltning.





Elementa är en fortsättning av det mångåriga konstprogrammet Konstnärliga avsmyckningar som mellan 2019 – 2022 undersökt Norra Djurgårdsstaden, nu riktas blicken mot Fokus Skärholmen.

**** ENGLISH


Elementa – letters to the elements and dreams for a borough

How do we live and let live? This eternal question is taken to the fore in this art paper composed with the intention of becoming a public debate in the borough of Skärholmen, a south west suburb outside Stockholm.

Infamous for its million homes programme and low income voting base the area is undergoing a development to build 8000 new homes with social sustainability as its epitaph. Elementa takes the question of sustainability as an excuse to pose even larger questions about the belief system that conjures our relationship to the planet.

Local artists have written a letter to or from the elements and in addition written proposals to the borough.  

Elementa was launched at the Speing salon at Folk i Skärholmen in March 2023. It was distributed via Bredängs bibliotek and toured the borough of Skärholmen Juli - October 2023.

Elementa has been made possible with support from The Swedish Arts Council and Stockholm city council.


Fullmånscabaret

Reimerholmes hotell



Under månadens ljusaste måntimmar firar vi att månen belyser vårt bjärta mörker genom att arrangera en cabaret för sömnlösa. Satirer, serenader, satyrer och statyer kommer till liv på Reimersholme hotell varje månad i strålkastarens skimrande cirkel. Vi kommer fläta in konstformerna i klassisk cabarétanda för en sittdansande publik med ett roterande schema som följer måncykeln genom rummet.

Påskafton 16 april 2022 kl 18.00-22.30
Reimerholmes hotell
Biljett: 350 kr inklusive trerättermeny och påskäggsjakt
Barn 150 kr





Påskaftonen är detta år även fullmånens afton, kanske kommer den vara äggformad?

Din biljett inkluderar en sittplats och en enkel trerättersmeny. Kvällen bjuder även på påskäggsjakt och lotteri. Aprilmånens konster presenteras av:

◯ Sara Olausson – buktalande konferencier

) Storm Dunder – musik

● Zafira Woodski Vrba – dödsdoula

( Zanyar Adami – litteratur

◯ Nasreen Aljabani Larsson  – dans

) Olof Inger – konst

● David Zardini - konst

( Lotta Sakho  – mat

◯ Mariana Silva Varela  – DJ

) Björn Ende – musik


Välkomna!

Martina Hoogland-Ivanow och Stella d’Ailly
Mossutställningar och Reimersholme hotell

KONST︎︎︎


Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden

Drama kring hållbar utveckling i fem akter
2019 - 2022


Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden är ett undersökande konstprogram kring hållbar utveckling i fem akter, där varje akt tillägnas ett klassiskt element. Hur relaterar vi idag till jord, eld, luft, vatten och eter? Programmet undersöker samtida praktiker som görs med hållbarhet som förevändning, och skapar utrymme för offentliga samtal om mänsklighetens situation och klimatkrisen.

Under Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden bjuds konstnärer in för att i samarbete med allmänheten, forskare, experter, boende och samhällsplanerare skapa nya verk som tar sig an frågor om hållbar utveckling. Byggandet av Norra Djurgårdsstaden har vunnit internationella priser för sin innovativa hållbara stadsutveckling och klassas som en sk global modell av C40 gruppen. Men hur påverkas kriterierna för ekologisk hållbarhet av ekonomiska intressen och kan utveckling också ses som hållbart från ett kulturellt och socioekonomiskt perspektiv?

Konstprogrammet synar de faktorer som påverkar hur hållbar utveckling förstås och tillämpas: vem kan bygga staden och vem kan bo där? Ambitionen är att framställa ett nytt, vidare synsätt gällande hållbar utveckling, och reflektera kritiskt kring det människocentrerade synsättet att det finns en given rätt och prioritet att använda jordens resurser.

Titeln “Konstnärliga avsmyckningar…” är en kommentar på konstnärens roll i stadsbyggnadsprojekt, där enprocentsregeln föreskriver att en andel av produktionskostnaden för offentliga byggnader ska gå till offentlig konst. När enprocentsregeln introducerades kallades dessa uppdrag “konstnärlig utsmyckning”, och reformen associerades med folkhemstanken och en målsättning att stödja demokratisk tillgång till konst. Vår titel Konstnärliga avsmyckningar refererar istället till beställningsverk från konstnärer som tar steget in i utvecklingsprocesser och klär av hur staden formas om, och hur i sin tur staden påverkar och formar om de som bor där.

Det omfattande programmet pågår 2019-2022 och tar formen av ett drama, där utveckling är scenen på vilken samhällets framtid spelas upp. Drama om hållbar stadsutveckling öppnar med ridåmotivet i den dialogbaserade visuella form som den grafiska designern Benedetta Crippa skapat. Där finns bland annat en mikrosida där dramastrukturen presenteras som en teateraffisch. Programmet följer en cirkulär resa genom akter som var och en influerats av tolkningar av de klassiska elementen – jord, eld, luft, vatten och eter – där varje akt inkluderar ett beställningsverk, en stadsvandringsmaraton och en utomhusmarknad för idéer. I omloppsbana runt programmet finns också en oberoende tidning, Stockholmstidningen, som agerar dramats rollista. Sammantaget leker dramaformatet med att illustrera, och samtidigt delta i, hur kulturella narrativ finns närvarande och påverkar vår upplevelse av världen, och därigenom hur vi tolkar och agerar i den, vare sig det gäller kulturvärlden eller andra sektorer som använder dessa praktiker.

För de konstnärliga avsmyckningarna - varje akts centrala beställningsverk - bjuds en konstnär in att göra ett konstverk utifrån sin egen praktik och intressen i relation till stadsdelsutvecklingen som pågår i NDS. Till sin hjälp har konstnären fått en uppdragsbeskrivning, tillgång till projektgruppen på stadsbyggnadskontoret, en specialskriven bakgrundsrapport om NDS av Josefin Wangel Weithz, och därtill annat material om stadsdelsutvecklingen som efterfrågas för konstnärens egna forskning. Varje konstnär har fått uppdraget att tänka kring Norra Djurgårdsstaden som scen för stadens tankar om utveckling och föra fram, svara gentemot och tematiskt utveckla en av de fem klassiska elementen.

Power Walks är ett återkommande stadsvandringsmaraton genom Norra Djurgårdsstaden. Varje stadsvandring utgör en enskild kartläggning av hur utvecklingen i området kan tolkas, ledda av specialister i en enorm bredd av fält, inklusive människans avfallscykler, astronomi, bilmotorer och körsång. Om man istället ser på det som en enhet bildar Power Walks en stafettprocess med repetitiva och ständigt fördjupande undersökningar kring det här exemplet på hållbar utveckling, som för till ytan variationen av skalor, material, tidsspann och former som utvecklingen manifesterar sig som och genom.

I dagens samhälle kanske Marknaden målar upp en bild av shopping, börsen eller mer generellt de delar av samhället som har med finanskapital, konsumtion och handel med naturtillgångar att göra. Men en gång i tiden var marknadsplatsen en agora som utgjorde kärnan i stadslivets utveckling. Mellan riksdagen, slottet, operan och en av Stockholms äldsta handelsgator lät vi formatet av en torgmarknad tas över i en dialogfestival där en kör av röster utbytte sina olika kunskaper om utveckling.

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden är curaterad av Stella d’Ailly och Holly Keasey, koordinerad av Henrisk Schmidt och kommunicerad av Johan Palme (Akt II-V) och Tove Nilson (Akt I). Grafisk form är gjord av Studio Benedetta Crippa. Mossutställningar vill tacka Kulturrådet, Postkodsstiftelsen, Stockholm stad, Nordisk kulturfond, ARQ, Östermalms stadsdelsförvaltning, Stadsmuseet och Medeltidsmuseet. Programmet är gjort i samarbete med Statens konstråd. Verkstäderna Källan och Three sisters av Holly Keasey och Under tallarna görs med stöd av Kulturbryggan. Vi vill tacka alla tjänstemän från stadsutvecklings och exploateringskontoret i Stockholm för att de så generöst delat med sig av sin kunskap och sina  stadsutvecklingsprocesser med oss.

KONST︎︎︎


Akt IV: Luft

4 december 2020

Scenen vi stiger upp på är
Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett drama om hållbar stadsutveckling i fem akter.

Luft. Tyngd av viskningar

Scen I: How is the City Speaking Now? 
Scen II: Power Walks
Scen III: Seaport Vision 2035
Scen IV: Environmental Justice Questions




Cries of Stockholm. Bild: Harun Morrison


Det mörker som omgärdar 2020 dras in mot oss. Vetskapen om att det kommer nya begynnelser kryper allt närmare, men hotet om att mörkret kan kvarstå väger tungt mot oss. Tunga vikter som håller och formar vår resa, och pressar det som kommer tillbaka in i det som varit, ibland med tvingande kraft. Fast den kraften inte är direkt kännbar, som luft, är dess inflytande för nära, för konstant, för essentiell för att kunna röra vid utan att först ha rört vid oss själva. Trots det är i luften som mänsklighetens fantasi har nått sina högsta höjder. Den blommar ut in ett lätt ljus som lyser vägen ner till marken.

I vindarna som sveper marken vi söker höjs röster. Röster som talar om stjärnor som står emot mörkret, och för med sig lugnat hopp som när fågelsången bryter igenom gryningens tystnad. Röster som berättar sanningar om den utlovade rena luften som istället redan har sålts. Och röster som kräver att att deras osynlighet ska höras så som alla röster delas – fast jordens lungor redan är brända.


Förstudie till "Kraftværk" av Gåafstand

Scen I: How is the City Speaking Now?

4 december 2020, Värtaterminalen


Hanna Tuulikki, Singing at dawn, Finland 2019. Foto: Pete Smith


Konstnären hör utvecklingen

Som en del av Luftakten har Mossutställningar beställt en konstnärlig avsmyckning av den Londonbaserade konstnären Harun Morrison. Morrison är välkänd för sina samarbeten med Helen Walker under namnet They Are Here. Många av deras verk kan läsas som en serie kontextspecifika spel. Ingången, inbjudan eller deltagande kan vara lika viktiga som spelets sammanhang och struktur. Genom dessa spel försöker de skapa efemära system och tillfälliga mikrogrupperingar som erbjuder ett alternativt sätt att ta sig an situationer, historia eller ideologi. I sin självständiga praktik undersöker Harun liknande ämnen, och ställer frågor kring ideologier som påverkar relationell dynamik i samhället.

På fredagen 4 december öppnade installationen How is the City Speaking Now? i Mossutställningars monter i Gärdesgången, tunnelbanestation Gärdet. Passagen ligger närmast Värtahamnen och är vanligtvis full av passagerare på resa mot Finland eller Östeuropa på andra sidan Östersjön.

How is the City Speaking Now? består av tre delar: ett 12 minuter långt ljudverk med manipulerade fältinspelningar från olika luftsystem runt om i staden, en vinyltext i ett skräddarsytt typsnitt utvecklat i samarbete med Rose Nordin. Och två loopande videoverk. Den ena videon sammanställer olika fasta bilder av hamnen, inspelade i november 2020, en period av påtvingad stillhet på grund av Covid-19. Den andra videon är en virtuell modell av konstnärens kanalbåt Zoar, som roterar i en odefinierad icke-rymd. Den dockade färjan, det illustrerade kryssningsfartyget och fastighetsutvecklarnas spekulativa teckningar, träbåten på lekplatsen och den digitaliserade husbåten skapar tillsammans ett återkommande motiv av en farkost som inte rör sig.

Cries of Stockholm består av ett ljudkollage som omtolkar kompositören Luciano Berios tolv minuter långa stycke Cries of London från 1976. Det här verket sätter även utommänskliga röster i spel, inklusive den offentliga sfärens automatiserade röster och miljökontrollsteknologi. Där Berios “rop” orkestrerats och sjungits av en kör manipulerar det här verket konstnärens egna fält- och röstinspelningar. Verket kommer utvecklas vidare framöver.

Scen II: Power Walks

4 december 2020, Stockholm

Facebook︎︎︎


Marie-Louise Richards ger presentationen (Black) Power Walk



Anders Båth ger ett Power Walk om skogen. Foto: Thomas Eriksson


Astronomen, historikern, aktivisten, policyförfattaren, konstnären och deras likar vandrar, en efter en, och ritar upp utvecklingens djup

Fjärde december tar vi klivet ut på den sista delsträckan i vår serie stadsvandringsmaraton, denna gång i samband med Statens konstråds konferens om initiativet Lokala konstprojekt︎︎︎ som gjort tolv självinitierade konstprojekt möjligt, däribland Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstadens fem akter.

Nya förutsättningar har legat i luften, och med de begränsande direktiv som kommit från regeringen kring allmänna samlingar tar vi vårt stadsvandringsmaraton med osynliga vågor från Norra Djurgårdsstadens gator och vattendrag rakt in i era vardagsrum.

Från den tidiga gryningen till den sena kvällen följer vi utvalda guider genom ängens stjärnhimmel, byggnader täckta med vindkraftspäls, kolonialismens mönster i staden och genom en snårskog av maktens byråkratiska avgasstrukturer. Vi hör en sångkör av fåglar och människor, lyssnar på hamnens omänskliga röster och får återse Loulou Cherinets omtalade rullande panorama Wild Beyond︎︎︎ i sin helhet.

Tillsammans ser vi och diskuterar stadsvandringarna, samtalen och ljudkonsten på Facebook︎︎︎, Youtube︎︎︎ och på vår hemsida. Både allmänheten och konferensdeltagare är välkomna att titta, chatta och ställa frågor under en hel dags sändningar.

Gåafstand (Nis Rømer och Pia Rönicke), konstnärer, "Kraftværk"

Kraftværk är en karta över en virtuell stadsvandring kring Värtaverket. Kartan kopplar ihop energiprocessen som får kraftverket att funger med energiskapandets källor, hur det utvinns, används och förändras. Från kraftverket i Hjorthagen dras linjer till kapitaliserade skogar och plantager världen över, i Sverige, i Baltikum, till och med i Amazonas. Över dessa linjer reser träet för att bli värme och ljus i staden Stockholm. Men om man vänder kartan blir det istället länkar till en annan vision av vad energi kan vara, och hur kraftverket kan röra sig på ett nytt sätt. Kartan hämtades ut före visningen vid Hjorthagens tunnelbanestation.

Eric Stempels, astronom

Vad vet vi om andra planeters atmosfärer? Planeter är riktigt små jämfört med stjärnor, och speciellt utmaningen att studera exoplaneter, som är planeter som kretsar kring en annan stjärna än solen, är stor. Med de senaste astronomiska teleskopen och instrumenten väntas astronomerna inom några år för första gången kunna bestämma sammansättningen av atmosfären på jordliknande exoplaneter. I dessa studier är vår kunskap om vår egen atmosfär avgörande.


Hanna Tuulikki, konstnär, "Little Drum Wood"

Den finsk-brittiska konstnären Hanna Tuulikki tar oss med på en ljudresa in i fåglarnas värld i verket Little Drum Wood. Hon framför en ordlös improvisation baserad på de musikaliska mönstren hos fyra sångfåglar: blåmes, talgoxe, taltrast och gärdsmyg. I denna åkallan till våren utforskar konstnären vad det innebär att bliva-med-fågel. Ljudinspelning av Pete Smith, redigering av Hanna Tuulikki.

Anders Båth och Irene Lehrner, ingenjörer och forskare

Hur påverkar människans användning av skogen och jorden klimatet? Marken vi står på, och det som växer här, är en del av kolets kretslopp och därmed också med och påverkar klimatet. Träden tar upp koldioxid i luften och omvandlar en del av det till biomassa. Träden växer, hela trädet, från rötterna till bladen. En del av det som faller ner från träden bildar mull på marken. Vi människor påverkar i vilken omfattning det här bundna kolet förblir bundet och hur mycket som går tillbaka till luften som koldioxid. Hur vi använder marken och sköter våra skogar har stor betydelse.⠀

Herman Persson, arkitekt

Vad innebär "estetisk hållbarhet"? Herman Persson, tidigare designchef hos Oscar Properties, berättar om projektet 79&Park och vad en arkitekt kan göra för att motverka att viktiga långsiktiga värden går förlorade i byggprocesser. Hör om tankarna bakom 79&Park och hur arkitekturen samspelar med platsens unika förutsättningar i direkt anslutning till Gärdet och Nationalstadsparken. Projektet hade från start en tydlig intention att fungera som en förlängning av parkmiljön runt arkitekturen. I föreläsningen kommer Herman bland annat gå igenom vilka arkitektoniska verktyg som användes för att åstadkomma en byggnad som ansluter och omsluts av naturliga element såsom luft.

Marie-Louise Richards, arkitekt

Den strukturella rasismen är en del av den dagliga luften som vi andas, ständigt närvarande, men ofta ganska osynlig för oss. Sveriges koloniala arv och samtida effekter av rasism är blinda fläckar. Finns det kopplingar kring blindheten för historien – och blindheten för rasismens effekter i samhället och den byggda miljön? Med utgångspunkt från Banankompaniet i Stockholms Frihamn erbjuds en (Black) Power Walk som en reflektion kring Sveriges koloniala arv och samtida frågor kring segregation och rasism och dess osynlighet, med arkitekten och forskaren Marie-Louise Richards.

Rahel Belatchew, arkitekt och Carl Schlyter, Greenpeace

Dagens byggvärld är ofta ganska fyrkantigt handfallen inför klimatkrisens utmaningar. Hur kan man tänka utanför ramarna? Vad innebär kreativitet i arkitekturen – och i politiken? Vi möter Rahel Belatchew, arkitekten som skapade stor uppmärksamhet med projektet Strawscraper, ett förslag om att Söder torn vid Medborgarplatsen i Stockholm ska byggas ut med ett stort antal tunna spröt som med piezoelektrisk teknik producera elektricitet enbart via små rörelser som genereras av vinden. Med henne är Carl Schlyter, mångårig politiker som numera är chef för klimataktivism på Greenpeace. Vad kan samtalet mellan dem berätta om hur vi kan förändra framtiden?

Helena Friberg Ruge, boende Hjorthagen

Hjorthagsbon Helena Friberg Ruge berättar om hur viktig naturen är i hennes och stadens liv. När björken utanför hennes lägenhet fälldes fylldes hon av djup sorg. Hur kan vi se träden som våra vänner? Om naturen som andrum, lekplats och fritidsaktivitet, och hur vi behöver våra skogspartier också som buffert mot trafik och industri.

Loulou Cherinet, konstnär, "En hermetiskt tillsluten fiktion"

Disciplin utgör grunden för den gestaltade livsmiljön. De grönskande gårdar vi promenerar i är reglerade territorium som styr vårt beteende i önskad riktning. Genom ett överflöd av omsorg tycks de hela tiden föreslå var vi ska gå, vad vi kan göra och hur vi bör relatera till en miljö i vilken naturen är iscensatt för att leverera ekosystemtjänster. I denna reflektion kring verket Wild Beyond, ett 36 meter och 49 minuter långt rörligt panorama över några innergårdar utefter Husarviken i Norra Djurgårdsstaden frågar sig konstnären Loulou Cherinet om denna slags omslutande stadsbyggnad är det nya normala.

Michael Erman, Utredningssekreterare

En vandring genom den byråkratiska dimman. Vilka regler finns egentligen så att stadens invånare garanterat kan andas bra luft? Varifrån kommer alla bestämmelser och gränsvärden? Hur måste stadsplaneringen ta hand om luftens byråkratiska bestämmelser? Miljökvalitetsmålet ”Ren luft” är ett exempel på ett politiskt förankrat, byråkratiskt mål som styr hur det planeringen och driften av en ny stadsdel utformas.

Harun Morrison, konstnär, ur "How is the City Speaking Now?"

Den här videon är ett utsnitt ur en installation i Mossutställningars monter i Gärdesgången, tunnelbanestation Gärdet, en av de närmaste stationerna till Värtahamnen. Det är en sammanställning av olika stationära bilder från hamnen och dess närområde, filmad under November 2020, en period då man tvingats ta paus på grund av Covid-19. Ljudet, i samarbete med AJA, bearbetar om och förvränger fältinspelningar av olika luftsystem, från början inspelade i Stockholm parallellt med filmen.




Scen III: Seaport 2035

Seaport 2035 är en online-spekulativ ”närframtidsfiktion” som utspelar sig i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.  Seaport 2035 är Harun Morrisons konstnärliga avsmyckning av den nya stadsdelen inspirerad av de visionsdokument som stadens politiker och tjänstemän tagit fram i samarbete med PR-firmor eller interna kommunikatörer. Såsom Agenda 2030 som staden författat som stöd för det hållbarhetsarbetet med stadsdelsutvecklingarna som pågår. Ur dessa fiktioner är text och bild utformade utifrån en optimism som saknar friktion. För Seaport 2035 beställer konstnären Harun Morrison verk av författare, konstnärer, skribenter att i skrift fantisera om vad det är att gå ner en gata som inte finns, träffa en granne som ännu ej flyttat in eller plantera ett frö i en trädgård som ännu ej planerats. 

Hur kan vi börja föreställa oss mikropolitiken och vardagslivet för framtida invånare, de mellanmänskliga relationerna mellan de bofasta och de icke-bofasta, de som är anställda för att underhålla området men som aldrig skulle kunna bo där till exempel? Vilka är texturerna som spekulativ fiktion kan utforska mellan pixlarna, bortom upplösningen av renderingen?



Scen IV: Environmental Justice Questions (2023 - pågående)
Organiserat och redigerat av Harun Morrison.

Environmental Justice Questions är en växande samling kort med frågor för diskussion och debatt. Harun har bjudit in olika personer, inklusive konstnärer, forskare, aktivister, författare, teoretiker, arkitekter, odlare, naturhistoriker och trädgårdsmästare, att föreslå frågor relaterade till miljörättvisa. Olika versioner av kortspel kommer att ha olika bidragsgivare och formgivare. Design: Cody Lee Barbour. Teckningar av Olivia Abächerli.

Environmental Justice Questions är gjort på beställning av Mossutställningar som i en tid då vi inte hade finansiella muskler att skapa en till utomhusmarknad tänkte på kortleken som ett sätt att ha en diskussionsfestival i fickan att dela med bekanta och främlingar.

Harun Morrison har fått  ytterligare stöd från V&A Dundee och APAP-nätverket för att realisera den första utgåvan av kortleken.

Frågeställare i denna version inkluderar:

Kat Cotta, Naho Matsuda, Rosalie Schweiker, Stella d'Ailly, Jane Trowell, Harun Morrison, Danika J. L Thomas, Graham Burnett, Holly Keasey, Vishal Parekh, Maymana Arefin, Anahi Saravia Herrera, Jessica Emal, Åsa Össbo, Eva Sajovic, Owen Griffiths, Yasmine Ostendorf, Evie Muir, Andrea Ku, Fatima Alalaiwat, Andrea Ku, Mark Godber, Wood Roberdeau, Jared Gradinger, Jack Hannam, Chris Fremantle, Ireen van Dolderen, Rowan Lear, Taey Iohe, Felicitas Zeeden, Sandra Man, Siriol Joyner, Marjet Zwaans, Lisa Stewart, Liz Rosenfeld, Nazakat Azimli, Sophie J Williamson, Inês Neto dos Santos, Olga Grotova, Manon Awst, Ashley Edwards, Satpreet Kahlon, Luiza Prado O Martins, Gayatri Kodikal, Ayumi Paul, Elisabeth Del Prete, Phoebe Davies, Joseph M. Pierce, Ada M. Patterson, Kajsa Sahlin, Rauna Kuokkanen, Max Troell, Luja von Köckritz, Angela YT Chan, Melissa Barton, Rachel Pimm, Kate McIntosh, Oliver Ressler, The Mycological Twist, Jasmine Roha Wakefield, Niamh Riordan, Mary Jane Edwards, Maxwell Ayamba, Katy Beinart, Rahima Gambo, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Rima Sonigara, Graham Harwood, Mandus Ridefelt, Jonas Staal, Adelita Husni-Bey.

Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden leds konstnärligt av Stella d’Ailly och Holly Keasey. Grafisk design för Luftakten av Studio Benedetta Crippa. Programmet är gjort med stöd av Statens konstråd, Stockholms stad, ARQ, Stadsmuseet och Nordisk kulturfond.