Loader bfa74cd57e64041d4ca3576ca9d740d642e1a447c98b3f6adde9410664537e23
Mossutställningar

Mossutställningar är ett poetiskt namn som refererar till mossans förmåga att växa på urbana och naturliga miljöer. Mossutställningar är en konstproducent som gör konst i de offentliga rummen, eller ibland gör våra privata rum offentliga.

 • Om oss
  • Om föreningen

   Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst.

  • Personal

   Henrik administrerar och koordinerar

  • Nyhetsbrev

   Lämna din e-postadress här om du vill ha våra mailutskick

 • Konst
  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt V: Eter

   Den femte akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eter. The drama of sustainable development, Invisible Waters, Disturbing Visions, Histories of Wellness, Källan och Three Sisters.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt IV: Luft

   Den fjärde akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet luft. Power Walks och konstverk av Harun Morrison.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt III: Vatten

   Den tredje akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet vatten. Vattenmarknaden, Power Walks, En Stad Som Kallas Helen, High Water Line, Water Makes Us Wet.

   Akt III: Vatten

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt II: Eld

   Den andra akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet eld. Eldmarknaden, Power Walks, Stockholmstidningen, Wild Beyond.

  • Stockholmstidningen

   Gratistidning om stadsomvandling. En del av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden.

  • Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, Akt I: Jord

   Den första akten av Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett konstprogram om hållbar stadsutveckling i fem akter 2019-2020, med utgångspunkt från elementet jord. Jordmarknaden, Power Walks, Köttet av en kvinnlig gud.

  • Studio Mossutställningar
  • Mother's Tongue

   Mother’s Tongue är en appledd konstupplevelse av konstnärerna Lap-See Lam och Wingyee Wu. En filmisk berättelse där du som publik bjuds in till att upptäcka en självklart familjär men undangömd historisk del av staden - kinakrogen - och de historier den berättar. Still from Peach Toungue

  • Mossans Marknad

   Mossans marknad - Konsternas utomhus marknad i Värtahamnen, över 80 konstnärer på torgmarknad, scen och prova-på-hörna. Medverkade gjorde bl.a Dimen Hama, Ingela AC Johansson, Karin Hagen, Marlena Lampinen och galleri Niklas Belenius

  • Inauguration / Closing

   Inauguration of Studio Mossutställningar / Closing of Creative Time Summit: Stockholm

  • Barnboken Tråkig Ö av Gelatin

   Mossutställningar producerade 2009 verket Boring Island av den österrikiska konstgruppen Gelitin. Nu finns verket förevigat i formen av en barnbok. Bokomslag

  • Restaurang Allemansrätten

   Restaurang Allemansrätten är ett verk av konstnärsgruppen Sagovolvo (Bella Rune och Jonas Nobel) producerat av Mossutställningar i samarbete med Parkteatern. Under en gemensam guidad vandring möter vi olika karaktärer, upplever situationer, hamnar i diskussioner och kittlar smaklökarna längs vägen med munsbitar inspirerade av Allemansrätten. Detalj från Restaurang Allemansrätten

  • Samhällsverkstan

   Samhällsverkstan vill vara med och förändra världen till det bättre, med fredliga, kreativa och lustfyllda medel. Vi skapar samhällsverkstäder för att uppmuntra kritiskt och visionärt tänkande och agerande för uppbyggnad av diverse framtida verkligheter.

  • Going Public - Telling It As..

   Going Public – Telling it as it is? är ett tre-dagars symposium som utforskar berättandet som ett sätt att producera och motta offentlig konst. Programmet består av berättelser utspridda runt Bilbao och lokal massmedia och en serie performance-föreläsningar på Bizbak universitet. Slutligen åtföljs programmet av ett slutet nätverksmöte i Vitoria-Gastiez som samlar utvalda producenter av konst för det offentliga rummet för att diskutera nätverkets framtid.

   Performance lecture by Asli Cavasuglo, Bizbak University, Bilbao, 2012

  • Som Man Breddar Får Man Ligga

   Utfrågning om den ”breddade finansieringens” konsekvenser

  • ENPAP Initiative

   Mossutställningar startade 2009 det europeiska nätverket för producenter av konst i det offentliga rummet vid namn ENPAP - European Network of Public Art Production

  • Momus

   The Unreliable Tour Guide - varje lögn skapar en parallell värld i vilken den är sann.

  • Stockholm Future Imperfect

   Visionera med Joanna Rajkowska om våra vackraste/värsta myndigheter!

  • Cooking Catastrophes

   En ätbar föreställning där du får SMAKA på jordens undergång

  • Our Radical Parents

   Pilot med Marysia Lewandowska för samtal om vardaglig radikalitet mellan förädrar och barn

  • Matti Kallioinen

   Dansens Hus och City Conference Centre beställde ett verk av Mossutställningar för deras foajé. Matti Kallionen fick uppdraget och han uppförde ett stort andandes skupltur vid namn Phylogenes.

  • Gelatin On Boring Island

   Konstgruppen gelitin bodde under en sommarmånad 2009 på en pytteliten öde ö i Stockholms skärgård. Endast iklädda bröllopsskrudar kunde de skådas av närmare 150 000 förbipasserande turister i deras fritidsbåtar under denna skärgårdens högsäsong.

  • The Dinner Club

   Poste Restante fick Mossutställningars första "konstrestauranguppdrag" - att skapa ett verk som inkluderade servering av mat. The Dinner Club är en föreställning i form av en kursgård. The Dinner Club

  • Kultivator

   Kultivator samlade Stureplans infrastruktur och stadens konst och miljöintresserade för att i panel diskutera hur man kan få till ekonomisk hållbarhet och ekologisk tillväxt i innerstaden. Panel med Kultivators Malin Vrijman och Sprong kommunikations Mohamed El Abed

  • Leif Erich Christensen

   Leif Erich Christensens kom till Nybrokajen med ett performance av den Förfalskade monarken en vårdag 2007, Christensens installation om monarken visades sen på Birger Jarls gatan 18 under en månad. Installationsvy

  • Mobil Möbel

   Mobila möbeln kom till för Mossutställningars ambulerande utställningsverksamhet 2006. Formgiven på uppdrag av Christian Halleröd och Johannes Svartholm

  • Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut och Lars-Åke

   2006 flyttade Sophie Calles verk Los ANgeles in hos fyra boende på Micasas äldreboende Väduren i Stockholm. Efter det fick de i äkta Sophie Calleanda varsn agent att skicka på uppdrag. Deras konstverk blev del av utställningen som sen turnerade till äldreboenden i Stockholm under 2007.

   Sophie Calle, Los Angeles, 1984

  • Nya Kontoret

   Mossutställningar drev mellan 2006-2013 det uppmärksammade och uppskattade ateljékollektivet Nya Kontoret på Birger Jarlsgatan 18A i centrala Stockholm. I februari 2014 flyttade vi ifrån Birger Jarlsgatan och startade en ny ateljéverksamhet vid namn Studio Verksamma Tillsammans ( sedemera Studio Mossutställningar) i SVT Dramas forna lokaler.

  • Dot Dot Dot Dot

   Mossutställningar första utställning visade över hundra konstnärer (och designers, skribenter, performers etc) som alla gjorde ett nytt homage verk till Yayoi Kusama.

   Dotmaskerad: prickpolisen

Stäng

Studio Mossutställningar

STUDIO MOSSUTSTÄLLNINGAR
På 4000 kvm i Värtahamnen i Sveriges Televisions fd "Fiktionshus" drev konstföreningen studiokomplexet Studio Mossutställningar mellan 2014 och 2018. Där huserades ca 100 konstnärer och kulturutövare samt föreningar och företag. Mossutställningar verkar för att nyttja stadens tomma ytor för konstproduktion och presentation.

STUDIO MOSSUTSTÄLLNINGAR STÄNGDE PGA LOKALBRIST SIN ATELJÉVERKSAMHET 31 MAJ 2018 TILLS VIDARE

SAMARBETSPROGRAM
Mossutställningar drev ateljéverksamhet i väl rustade lokaler både för eget och gemensamt arbete. Med Studio Mossutställningar ville vi att våra hyresgäster delade med sig av sin kreativitet och kritikalitet i ett program som vi kallade "samarbetsprogrammet". Vi ville uppmuntra konstnärer att arbeta över disciplingränserna med att stödja varandras metoder och praxis. Målen för samarbetet var bland annat att förbättra kulturutövares arbetsvillkor och i förlängningen större inflytande över sin miljö och samhället i stort. Som hyresgäst fanns det sociala, kreativa och kritiska programpunkter att delta i 40 veckor om året. Man bestämde över sin medverkan själv men vi stödde alla hyresgäster att hitta den mest lämpliga sättet att delta i programmet. Hyresgäster medverkade i programmet minimum 16 h per år.

Artikel i Dagens Nyheter om Studio Mossutställningar av Lisa Boda:

[attachment: Moss etta.pdf] [attachment: Moss I.pdf] [attachment: Moss II.pdf]

HYRESGÄSTER
Vi hade ingen urvalsprocess för vilka som kunde bli hyresgäster på Studio Mossutställningar. Vi hade en salig blandning av kuturutövare och icke-konstnärer här. Självlärda, finlärda, inlärda. I samarbete fortsätter vi lära!

Mert Shabaz aka Pale Grain. Foto: Henrik Tindefjord
Naim Josefi. Foto: Henrik Tindefjord
Boaz Katz och Arash Njut. Foto: Henrik Tindefjord
Andres Nilsson. Foto: Henrik Tindefjord
Idun Balterzen. Foto: Henrik Tindefjord
Frederic Gies. Foto: Henrik Tindefjord
Marisa Fjärem med arbetslag i projektrum. Foto: Henrik Tindefjord
Marisa Fjärem. Foto: Henrik Tindefjord

VÅRA LOKALER
Våra lokaler på Hangövägen 18 i Värtahamnen var SVT dramas f.d. produktionslokaler som upprättades 1998. Lokalerna gav mycket bra förutsättningar för ett tvärdisciplinärt komplex: utöver lokaler för enskilda kontor och ateljéer (både stora och små) fanns även gemensamma ytor som kunde användas för produktion, reflektion och publik verksamhet, totalt 4000 kvm. Där ingick arbetsrum, större gemensamma rum, utställnings-, föreställnings- och repetitionslokalen Allkonstrummet, takterrass, liten verkstad för sprayarbete, träverkstad, tvättstuga och mötesrum.

Lokalerna passade både för enskilda konstnärer och större organisationer. På Studio Mossutställningar fanns gemensamma lokaler som vi gjorde om till galleri, verkstad, bibliotek, dansstudio, replokal. Vi hade också större utrymmen för umgänge såsom två större lunchrum och en takterrass med söderläge. De allmänna ytorna underhölls av Mossutställningar som också organiserade programverksamheten för och med hyresgästerna.

BAKGRUND
Mossutställningar är en konstproducent som verkar i de offentliga rummen som också drev ateljékomplexet Nya kontoret på Stureplan 2006 – 2013 för konstnärer och kreatörer vid namn Nya kontoret på Birger Jarlsgatan 18A. 1500 kvm för 70 konstnärer. Det har skapats många samarbeten och synergier genom åren.

THINK/FEELTANK
Jobbet med att bygga upp Studio Mossutställningar som konstkomplex påbörjades under hösten 2013. Efter en första skiss av Nya kontorets konstnärliga vaktmästare Jens Strandberg sammansattes en think/feel-tank bestående av en grupp nya och gamla hyresgäster och externa specialister. Med dessa samtal har vi prövat ideérna om ett tvärsnittscentrum och också tagit fram konkreta förslag på hur det skulle fungera i praktiken.

TVÄRSNITTSCENTRUM
Visionen för Studio Mossutställningar var att vi på sikt skulle blir en plats som blandar ett stort spektrum aktörer från samhället, en plats som krockar olika bakgrunder och förhållningssätt till världen, vår samtid och horisonten för vår framtid. Vi vill att det ska vara en vital plats för inom och utomstående som bjuder på oväntade och oförglömliga möten och arbeten.

STÖD
Studio Mossutställningar har fått utvecklingsstöd av Stockholm stads kulturförvaltning